Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Κάμερες «Big Brother» που χρησιμοποιεί το Πεκίνο βάζουν εμπορικά καταστήματα στη Βρετανία

 

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει εγκαταστήσει σε όλη την χώρα ένα συνεχώς αυξανόμενο σε έκταση δίκτυο καμερών υψηλής τεχνολογίας σε δημόσιους χώρους. Αυτές οι κάμερες μπορούν να προχωρούν σε σάρωση των προσώπων των πολιτών που καταγράφει ο φακός τους και προχωρούν σε ταυτοποίηση τους από τις σχετικές βάσεις βιομετρικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων εντός αλλά κυρίως εκτός της χώρας.

Όμως την τεχνολογία αυτή φαίνεται ότι βρήκε εξαιρετικά χρήσιμη ο εμπορικός κόσμος της Βρετανίας αφού μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (ένδυσης, τροφίμων κ.α.) σπεύδουν να τοποθετήσουν αυτές τις κινεζικές κάμερες ταυτοποίησης. Οι κάμερες εστιάζουν στο πρόσωπο κάθε ατόμου που εισέρχεται ή κυκλοφορεί μέσα σε ένα κατάστημα και το συγκρίνει με τα πρόσωπα μιας βάσης δεδομένων με άτομα που έχουν καταγεγραμμένο ποινικό μητρώο. Αν η κάμερα εντοπίσει ένα τέτοιο άτομο ενημερώνεται άμεσα το προσωπικό του καταστήματος για να πράξει αναλόγως.

Μάλιστα το υλικό αυτό (οι καταγραφές των προσώπων των πελατών) αποθηκεύεται σε βάσεις δεδομένων της εταιρείας Facewatch που είναι η αντιπρόσωπος των κινεζικών καμερών στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εταιρεία τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα προστασίας των προσωπικών δεδομένων για την καταγραφή των εικόνων και οι φωτογραφίες των πελατών του καταστήματος κρατούνται στα αρχεία της για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Επιπλέον οι υπάλληλοι των καταστημάτων αν θεωρήσουν ότι κάποιο άτομο κινείται μέσα στο κατάστημα με τρόπο που κινεί υποψίες ότι μπορεί να κάνει κάτι επιλήψιμο μπορούν να καταγράψουν με το κινητό τους τηλέφωνο το πρόσωπο αυτών των ατόμων και να στείλουν την φωτογραφία σε μια ανάλογη βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει τα εμπορικά καταστήματα που χρησιμοποιούν αυτές τις κάμερες.

Οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων θέτουν σοβαρές ενστάσεις στη χρήση αυτών των καμερών υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος που λειτουργούν και η όλη διαδικασία ελέγχου και συλλογής προσωπικών δεδομένων έχει σοβαρά κενά νομιμότητας και ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τις κινεζικές κάμερες υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναπόφευκτο μέτρο προστασίας που πρέπει να πάρουν αφού λένε ότι οι κλοπές στα καταστήματα τους έχουν πάρει μορφή «επιδημίας» και την ίδια στιγμή η αστυνομία δεν βοηθά καθόλου σε αυτή την κατάσταση.

Naftemporiki.gr