Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

«Στελθ»: Τεχνολογία ελληνικής εταιρίας κάνει «αόρατες» ένοπλες δυνάμεις

Δεν είναι μια νέα δραστηριότητα, σήμερα όμως αποτελεί περιζήτητη τεχνολογία για τους αμυνόμενους σε έναν πόλεμο.


 Με ελληνικές παρουσίες πραγματοποιήθηκε η διεθνής έκθεση IDEX 2023, με θέμα την αμυντική τεχνολογία, στο εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι.

Στο πλαίσιο της έκθεσης μια ελληνική εταιρία έδειξε στο κοινό με ποιόν τρόπο τα διδάγματα στο πεδίο των επιχειρήσεων που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις τρέχουσες πολεμικές συρράξεις μπορούν να απαντηθούν από made in Hellas τεχνολογίες. Κι έτσι προέκυψαν οι ελληνικές λύσεις απόδοσης «στελθ», μια τεχνολογία ελληνικής εταιρίας που κάνει «αόρατες» από τον εχθρό τις ένοπλες δυνάμεις.

«Οι Έλληνες είναι πάντα πρωτοπόροι σε πάρα πολλές τεχνολογίες, ίσως το “σύστημα” είναι αυτό που δεν επιτρέπει και δεν ευνοεί στο να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες. Το τεχνολογικό υπόβαθρο και η ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών όμως δεν υπολείπεται σε τίποτα (σ.σ των συναδέλφων τους) ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν ανάγκες και μεγαλουργήσουν σε τομείς που θεωρούνται πολύ υψηλής τεχνολογίας. Αυτό μάλιστα το αντιμετωπίζουμε όταν λέμε ότι αυτή είναι μια ελληνική τεχνολογία. Αρχικά υπάρχει μια δυσπιστία και μια καχυποψία”, εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM” ο κ.Κοσμάς Πρασσάς, γενικός διευθυντής της εταιρείας Intermat Group SA που παρουσίασε στις ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπείες τις συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν βγει από ελληνικά τμήματα Έρευνας και Τεχνολογίας.

“Η τεχνολογία αυτή έχει αρχίσει τώρα και γίνεται αναγκαία γιατί οι θερμικοί αισθητήρες όπως και τα συστήματα εντοπισμού και κατάδειξης στόχου, είναι διαδεδομένα αυτή τη στιγμή στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Με την χρήση της τεχνολογίας μας και των προϊόντων μας τα επικαλυπτόμενα μέσα και συστήματα γίνονται “αόρατα” από τον εχθρό και προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό”, εξήγησε ο κ.Πρασσάς που περιέγραψε πως οι ελληνικές λύσεις απόδοσης “στελθ” χαρακτηριστικών σε οχήματα, κρίσιμα συστήματα μιας χώρας, δεν είναι μια νέα δραστηριότητα, σήμερα όμως αποτελεί περιζήτητη τεχνολογία για τους αμυνόμενους σε έναν πόλεμο.

“Εμείς δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της έρευνας και παραγωγής ειδικών χρωματικών επικαλύψεων αντιθερμικής και stealth τεχνολογίας με σκοπό την επικάλυψη στόχων, τεθωρακισμένων, πλοίων κ.ο.κ ώστε να καθίστανται αόρατα στα εχθρικά μάτια που χρησιμοποιούν θερμικούς αισθητήρες. Αισθητήρες που βρίσκουμε σε drones, σε αντιαρματικά όπλα όπως και σε σκοπευτικά συστήματα,” εξήγησε ο κ.Πρασσάς που περιέγραψε πως πάνω στη συγκεκριμένη ελληνική τεχνολογία, η εταιρία εργάζεται εδώ και 25 χρόνια με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο. “Πρόκειται για μια ώριμη τεχνολογία, δεν πρόκειται για μια start-up (σ.σ τεχνολογική λύση). Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες στο παρελθόν και έχουμε πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη με συνολικά 15 χώρες στη διάρκεια της δραστηριοποίησης μας διαχρονικά σε αυτόν τον τομέα,” ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εταιρίας που φιλοδοξεί να καλύπτει προσωπικό και αντικείμενα ώστε να μην τα βλέπει ο αντίπαλος.

Νέες made in Hellas λύσεις που παρουσιάστηκαν στην IDEX 2023

Το νέο που ελληνική εταιρία έφερε στην μεγάλη διεθνή ειδική έκθεση είναι- όπως το περιέγραψε ο κ.Πρασσάς- μια σειρά από ειδικά αυτοκόλλητα αντι-αποκάλυψης: «Είναι αυτά που ονομάζουμε cameleon skins ή stealth wrap film. Πρόκειται για ένα φίλμ που είναι ήδη βαμμένο και ο χρήστης μπορεί να επικολλήσει σε οποιοδήποτε σύστημα θέλει να καταστήσει άμεσα αόρατο από τον εχθρό. Παρουσιάσαμε όμως στις ΕΔ του κόσμου και ειδικές στολές προσωπικού που αποσκοπούν στο να μην μπορεί να εντοπιστεί ο μαχητής από τα συστήματα και τις διόπτρες του εχθρού”, εξήγησε ο ίδιος και τόνισε πως τα συστήματα αυτά “είναι 100% Made in Greece αφού όλα γίνονται στην Ελλάδα”, με πρώτες ύλες βέβαια που δύνανται να προέλθουν από όλο τον κόσμο.

“Η παραγωγή είναι 100% της δικής μας ελληνικής εταιρίας. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.Άλλωστε βλέπει κανείς τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα βόρεια της Ευρώπης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή παλαιότερα στην Αρμενία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Βλέπουμε λοιπόν την ευρεία διάδοση των ‘ματιών’ στον ουρανό που εντοπίζουν κάθε στόχο ο οποίος με θερμότητα, έχει τη λεγόμενη heat signature με αποτέλεσμα να τον στοχοποιούν και να τον καταστρέφουν άμεσα”, συμπλήρωσε ο Έλληνας ειδικός. “Συνεπώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί αυτή τη στιγμή καθώς και μετά από τις εμπειρίες που υπάρχουν (σ.σ σε πεδία μαχών), η σημασία (σ.σ του περιορισμού του ίχνους ενός στόχου) έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους χρήστες οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο”, κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εταιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ https://www.naftemporiki.gr