Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Έξυπνος επίδεσμος επουλώνει γρήγορα τις πληγές (βίντεο)

Μπορεί μέσω ηλεκτρικής διέγερσης της πληγής να μειώσει το χρόνο επούλωσης κατά 30%.

 Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δημιουργούν αυτοκόλλητα επιθέματα τα οποία ενσωματώνουν μικροσκοπικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά συστήματα που εκτελούν διαφόρων ειδών ιατρικές εργασίες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα τέτοιου είδους επίθεμα, ένα… έξυπνο επίδεσμο που επουλώνει ταχύτερα από τους συμβατικούς επιδέσμους πληγές και τραύματα.

Ο επίδεσμος στέλνει ηλεκτρικά σήματα στη σημείο της πληγής και οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτή επουλώνεται 30% ταχύτερα από τον απαιτούμενο χρόνο επούλωσης με συμβατικό επίδεσμο. Ο επίδεσμος αποτελείται από εύκαμπτα ηλεκτρόδια που λυγίζουν και τεντώνουν, ένα πηνίο συλλογής ενέργειας για την τροφοδοσία του συστήματος και αισθητήρες που έχουν πρόσβαση στη διαδικασία επούλωσης. Όταν η πληγή επουλωθεί, το ηλεκτρόδιο που έχει σχήμα λουλουδιού διαλύεται στο σώμα, παρακάμπτοντας την ανάγκη ανάκτησης του.

Οι τραυματισμοί διαταράσσουν τα φυσικά ηλεκτρικά σήματα του σώματος, αλλά η νέα συσκευή τα αποκαθιστά μέσω ηλεκτρικής διέγερσης. Προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε ή να προωθήσουμε ένα πιο φυσιολογικό ηλεκτρικό περιβάλλον στην πληγή. Παρατηρήσαμε ότι τα κύτταρα μετανάστευσαν γρήγορα στο τραύμα και αναγέννησαν τον ιστό του δέρματος στην περιοχή. Ο νέος ιστός του δέρματος περιελάμβανε νέα αιμοφόρα αγγεία και η φλεγμονή υποχωρούσε» αναφέρει ο Γκιγιέρμο Αμίρ εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μία πλευρά του επιδέσμου περιέχει δύο ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρόδια είναι κατασκευασμένα από το μέταλλο μολυβδαίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρονικές εφαρμογές και εφαρμογές ημιαγωγών. Όταν αυτό το μέταλλο είναι αρκετά λεπτό, μπορεί να βιοδιασπαστεί, που σημαίνει ότι μπορεί να εξαφανιστεί χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία επούλωσης. «Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι το μολυβδαίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για την επούλωση τραυμάτων» λέει ο Αμίρ.

Naftemporiki.gr