Το Starliner χάλασε στο παρθενικό του ταξίδι |
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η Boeing αφού μετά το πλήθος των περιστατικών τον τελευταίο καιρό με αεροσκάφη της που παρουσίασαν πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα ή προβλήματα στα υλικά και τoν εξοπλισμό τους ο αεροναυπηγικός γίγαντας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βλάβη που έχει υποστεί το ολοκαίνουργιο διαστημικό του σκάφος το οποίο μετέφερε πριν από λίγες μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δύο αμερικανούς αστροναύτες σε μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται από τον διεθνή Τύπο ως το «τελευταίο σκάνδαλο» της εταιρείας.
Η Boeing κατασκεύαζε εδώ και αρκετά χρόνια ένα διαστημόπλοιο μεταφοράς φορτίων αλλά και επιβατών για λογαριασμό της NASA μετά την απόφαση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας να σταματήσει να παράγει η ίδια διαστημόπλοια και να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την μεταφορά των αστροναυτών της σε διαστημικές αποστολές. Η NASA έδωσε 4,2 δισ. δολάρια στην Boeing για κατασκευάσει ένα διαστημικό ταξί που θα αποτελούσε μια εναλλακτική για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία λύση ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το αντίστοιχο σκάφος που έχει κατασκευάσει για αυτόν τον σκοπό η Space X, η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ.
Όμως υπήρξε πολυετής καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του σκάφους που ονομάστηκε Starliner και τελικά μετά από πολλές αναβολές στις 5 Ιουνίου το σκάφος εκτοξεύτηκε με δύο αστροναύτες της NASA οι οποίοι θα παρέμεναν για λίγες μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα επέστρεφαν με το σκάφος σε μια αποστολή επανδρωμένης δοκιμής της λειτουργίας του Starliner.
Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση διαπιστώθηκε μια διαρροή ηλίου η οποία δεν κρίθηκε από τους επιτελείς της αποστολής ως επικίνδυνη και προχώρησε η διαδικασία εκτόξευσης. Όμως εκτός της ήδη γνωστής ανιχνεύθηκαν στη διάρκεια της πτήσης δύο ακόμη διαρροές ηλίου. Τελικά το σκάφος έφτασε και προσδέθηκε ομαλά στον ISS.
Η επιστροφή
Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν έχει βρεθεί τρόπος να επιλυθεί με αποτέλεσμα ειδικοί να υποστηρίζουν ότι πλέον η μόνη λύση είναι να οργανώσει η NASA αποστολή απεγκλωβισμού των δύο αστροναυτών της από τον ISS. H Boeing υποστηρίζει ότι παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του σκάφους και κάνει ελέγχους για να δει τι θα γίνει ενώ η NASA τηρεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά τις προθέσεις και το αν θα στείλει κάποιο σκάφος να παραλάβει τους δύο αστροναύτες της και να τους φέρει πίσω στη Γη.
Η παραμονή πολύ πέραν του προγραμματισμένου για τους δύο αστροναύτες δεν είναι ασφαλής επιλογή αφού οι χώροι διαμονής, οι προμήθειες και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός γενικότερα στον ISS είναι σχεδιασμένοι για τα πληρώματα και όχι για μακρά παραμονή επισκεπτών. Οι δύο αστροναύτες, η Μπατς Γουίλμορ και ο Σόνι Ουίλιαμς, θα έπρεπε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αποστολής να επιστρέψουν στις 18 Ιουνίου στη Γη κάτι που δεν πρόκειται για να συμβεί και εξετάζεται τώρα η κατάσταση για να αποφασισθεί τι ακριβώς θα συμβεί. Όπως είναι ευνόητο αν αποφασισθεί η επιστροφή των δύο αστροναυτών με το σκάφος της Space X το πλήγμα για την Boeing θα είναι τεράστιο σε πολλά επίπεδα και τα κέρδη για την εταιρεία του Ελον Μασκ ανάλογα μεγάλα.