Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εντοπίστηκε πανούργο φυτό που ξεγελά τους εχθρούς τους παριστάνοντας το… πεθαμένο !

Εντυπωσιακή ικανότητα αντιμετώπισης κινδύνων

 Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα φυτά διαθέτουν μια μορφή νοημοσύνης. Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα φυτά ότι είναι σε θέση να επιλύσουν προβλήματα ανιχνεύοντας πότε ένα κοντινό φυτό καταβροχθίζεται από έντομα και προσαρμόζονται για να αποφύγουν την καταστροφή.

Πολλοί επιστήμονες ορίζουν τη νοημοσύνη ως ένα κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου τα ηλεκτρικά σήματα περνούν μηνύματα σε άλλα νεύρα για την επεξεργασία πληροφοριών. Αντίθετα, τα φυτά έχουν ένα αγγειακό σύστημα, το οποίο είναι ένα δίκτυο κυττάρων που μεταφέρει νερό, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.

Τώρα, οι επιστήμονες ζητούν έναν επαναπροσδιορισμό της νοημοσύνης ώστε να συμπεριλάβει ως ένα από τα χαρακτηριστικά της την επίλυση προβλημάτων.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά εκπέμπουν έναν ήχο κινδύνου υψηλής συχνότητας όταν υφίστανται περιβαλλοντική πίεση, όπως ζημιά στα φύλλα και τους μίσχους τους. Οι ειδικοί έχουν επίσης υποθέσει ότι τα φυτά μπορεί να είναι σε θέση να μετρούν, να λαμβάνουν αποφάσεις, να αναγνωρίζουν τους συγγενείς τους και ακόμη και να θυμούνται γεγονότα.

Ειδοποίηση και καμουφλάζ

Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη προήλθε από τη μελέτη λουλουδιών που υπάρχουν σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία καθώς η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πώς αντιδρούσαν αυτά τα λουλούδια όταν καταναλώθηκαν από σκαθάρια. Πρόκειται για το φυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε χρυσόβεργα ή σολιντάγκο και στο εξωτερικό είναι γνωστό ως goldenrod. Σύμφωνα με τους ερευνητές  το φυτό αυτό εκπέμπει μια χημική ουσία που ενημερώνει το έντομο ότι το φυτό είναι κατεστραμμένο και είναι κακή πηγή τροφής.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στη συνέχεια ανιχνεύθηκαν από κοντινά χρυσόβεργα που παρήγαγαν τον ίδιο αμυντικό μηχανισμό για να αποφύγουν να φαγωθούν από τα έντομα. «Αυτό θα ταίριαζε στον ορισμό μας για τη νοημοσύνη. Ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον, το φυτό αλλάζει την τυπική του συμπεριφορά» λέει ο Άντρε Κέσλερ, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του ορισμού του τι είναι νοημοσύνη ώστε να συμπεριληφθούν φυτά με τις ικανότητες της χρυσόβεργας.

Naftemporiki.gr