Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Η Γη δεν περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο – Και δεν χρειάζεται πανικός!

 

Διάφορα διαγράμματα και animations που δείχνουν τις τροχιές των πλανητών λένε λιγάκι ψέματα. Ή για να το περιγράψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, απλοποιούν τις τροχιές των πλανητών οι καθηγητές και οι δάσκαλοι για να εξηγήσουν με πιο απλό τρόπο στους μαθητές τι συμβαίνει με το σύμπαν. Η θεωρία που χρησιμοποιούν μοιάζει λίγο πολύ με το παρακάτω video.


Αν και ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα, με 1.048 φορές τη μάζα του Δία, η βαρύτητα είναι αμφίδρομη. Όπως η Γη ασκεί βαρυτική έλξη στη Γη, έτσι και εσείς ασκείτε τη δική σας πολύ μικρότερη βαρυτική έλξη στη γη.

τρίτος νόμος του Κέπλερ περιγράφει τη σχέση μεταξύ των μαζών δύο αντικειμένων που περιστρέφονται αμοιβαία το ένα γύρω από το άλλο και τον προσδιορισμό των τροχιακών παραμέτρων αναφέρει η NASA.

Επιστήμονες Harvard: Κάτι περίεργο κρύβεται στη Γη και κυκλοφορεί ανάμεσά μας!

Σκεφτείτε ένα μικρό αστέρι σε τροχιά γύρω από ένα πιο ογκώδες. Και τα δύο αστέρια στην πραγματικότητα περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας, το οποίο ονομάζεται βαρύκεντρο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη μάζα καθενός από τα εμπλεκόμενα αντικείμενα.

Εν ολίγοις στην καθημερινότητά μας το απλοποιούμε και λέμε ότι οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, το βαρύκεντρο των αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος βρίσκεται συνήθως κοντά στον Ήλιο, δεδομένου ότι αυτός έχει τη μεγαλύτερη μάζα, αλλά χάρη στις τροχιές και την επιρροή του Δία και Κρόνου, σπάνια βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στον Ήλιο. Οι τροχιές μοιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια δηλαδή όπως αποτυπώνονται στο παρακάτω video.

Εν ολίγοις, η Γη δεν περιστρέφεται αυτή τη στιγμή γύρω από ένα σημείο μέσα στον Ήλιο, καθώς το βαρύκεντρο βρίσκεται έξω από αυτόν.

https://techmaniacs.gr