Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Απογειώνεται το πρώτο διαστημικό αεροπλάνο: Θα μεταφέρει 3.540 κιλά φορτίο


Μέσα στο 2024 αναμένεται να απογειωθεί το πρώτο εμπορικό διαστημικό αεροπλάνο, το οποίο θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε χαμηλή τροχιά στη Γη, μεταφέροντας πάνω από 3.540 κιλά φορτίου.


Το «Dream Chaser» ολοκλήρωσε τις δοκιμές μετά από περισσότερο από μία δεκαετία ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος της Sierra Space και θα μπορεί να προσγειωθεί οριζόντια σε διάδρομο όπως ένα παραδοσιακό αεροσκάφος.

Αν και η πρώτη πτήση θα είναι μια μη επανδρωμένη αποστολή, τελικά θα μεταφέρει αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό, όπως το Crew Dragon του SpaceX. 

Μαζί με τη SpaceX  και την Boeing, η Sierra Space είναι μια από τις εταιρείες που επιλέχθηκαν από τη NASA πριν από μια δεκαετία για την αποστολή ανθρώπων και εξοπλισμού στον ISS.

Το Dream Chaser μόλις ολοκλήρωσε «αυστηρές» δοκιμές στη μονάδα δοκιμών Neil Armstrong της  NASA στο Sandusky του Οχάιο και σύντομα θα αποσταλεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα πριν από την εναρκτήρια εκτόξευση στον ISS, σύμφωνα με τη Sierra Space, η οποία εδρεύει στο Λούισβιλ του Κολοράντο.

https://www.liberal.gr