Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας (βίντεο)

Εικόνα του μαγνητικού πεδίου της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

 Εντυπωσιακή και πολύ σημαντική για την κοσμολογία καταγραφή και συλλογή δεδομένων

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας που έλαβε την ίδια ονομασία με την περιοχή. Οι μελέτες που γίνονταν τις τελευταίες δεκαετίες στην επίμαχη περιοχή έδειχναν ότι η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) πριν από τρία χρόνια κατάφερε να φωτογραφήσει και την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας αποδεικνύοντας έτσι πέρα πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη της. Την ύπαρξη της μαύρης τρύπας αποκαλύπτει ο δακτύλιος κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) που περιβάλλει την μαύρη τρύπα η οποία καθώς είναι σκοτεινή δεν μπορεί να αποτυπωθεί οπτικά.

Οι πίδακες

Ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας εκ νέου το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων κατέγραψε για πρώτη φορά μαγνητικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί στον Τοξότη Α*. Οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα πλέγμα «τακτοποιημένων μαγνητικών πεδίων» στη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας τα οποία έχουν ομοιότητες με εκείνα που περιβάλλουν την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία M87. Αυτό είναι εκπληκτικό δεδομένου ότι η μαύρη τρύπα στον Μ87 είναι κολοσσιαία με 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Η νέα παρατήρηση υποδηλώνει ότι ισχυρά και καλά οργανωμένα μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να είναι κοινά σε όλες τις μαύρες τρύπες. Επίσης, επειδή τα μαγνητικά πεδία του M87 δημιουργούν ισχυρούς  πίδακες ύλης η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι το ίδιο συμβαίνει και στον Τοξότη Α* που ίσως διαθέτει έναν αχνό και μη ορατό, προς το παρόν σε εμάς, πίδακα.

Προηγούμενες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι η μαύρη τρύπα στο κέντρου του γαλαξία μας περιστρέφεται τόσο γρήγορα που στρεβλώνει τον χωρόχρονο – δηλαδή τον χρόνο και τις τρεις διαστάσεις του χώρου.

Naftemporiki.gr