Πρόκειται για ένα νέο επιταχυντή σωματιδίων τρεις φορές μεγαλύτερο από τον LHC |
Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμoύ Πυρηνικών Ερευνών (CERN) όπου βρίσκεται ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων κοντά στη Γενεύη ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για μια νέα μηχανή που θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τον υπάρχοντα επιταχυντή σωματιδίων.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), χτισμένος μέσα σε μια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων κάτω από την ελβετική-γαλλική ύπαιθρο, προκαλεί συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ταχύτητες κοντά σε αυτή του φωτός για να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που υπήρχαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
O LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο, χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs το 2012, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρόταση του σωματιδίου από τον Πίτερ Χιγκς, τον θεωρητικό φυσικό στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και αρκετούς άλλους ερευνητές. Το κατόρθωμα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής την επόμενη χρονιά.
Αλλά από την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ο επιταχυντής δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια άλλη σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει φως σε μερικά από τα βαθύτερα μυστήρια του Σύμπαντος όπως η φύση της σκοτεινής ύλης ή της σκοτεινής ενέργειας, την αιτία πού η ύλη κυριαρχεί στην αντιύλη και αν υπάρχουν επιπλέον αθέατες σε εμάς διαστάσεις.
Οι πρώτες αναφορές για αυτό τον επιταχυντή έγιναν από τα στελέχη του CERN το 2019 αλλά έκτοτε δεν είχαν υπάρξει κάποιες ουσιαστικές εξελίξεις. Ο επιταχυντής ονομάστηκε Future Circular Collider (FCC) θα έχει περιφέρεια 91 χιλιομέτρων και θα έχει ως στόχο να συνθλίψει τα υποατομικά σωματίδια μαζί με μέγιστη ενέργεια 100 τεραηλεκτρονβολτ (TeV) . Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων επιτυγχάνει μέγιστες ενέργειες 14TeV. Το κόστος της κατασκευής του υπολογίζεται σε 20 δισ. δολάρια και έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από ορισμένες πλευρές για την κατασκευή του εξαιτίας του υψηλού του κόστους σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής και κλιματικής κρίσης.
Το συμβούλιο του CERN συζήτησε μια ενδιάμεση αναθεώρηση μιας μελέτης σκοπιμότητας για την FCC. Εάν τα σχέδια προχωρήσουν, ο οργανισμός θα ζητήσει έγκριση τα επόμενα πέντε χρόνια και θα ελπίζει να έχει το μηχάνημα κατασκευασμένο και έτοιμο για λειτουργία στη δεκαετία του 2040, όταν ο LHC θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του.
«Εάν εγκριθεί, το FCC θα ήταν το πιο ισχυρό μικροσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ για τη μελέτη των νόμων της φύσης στη μικρότερη κλίμακα και τις υψηλότερες ενέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τα εκκρεμή ερωτήματα. στη σημερινή θεμελιώδη φυσική και στην κατανόησή μας για το Σύμπαν» ανέφερε ο καθηγητής Φαμπιόλα Γκιανότι Fabiola Gianotti, γενικός διευθυντής του CΕΡΝ.