Ιδιαίτερα σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη |
Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.
Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτεροσαύρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων.
Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους. Έχει διαπιστωθεί ότι πτερόσαυροι πετούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έχουν βρεθεί απολιθώματα σε όλες τις ηπείρους ακόμη και στην Ανταρκτική.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους πτερόσαυρου που ανήκει σύμφωνα με τους ερευνητές το είδος αυτό ανήκει μάλιστα σε μια άγνωστη μέχρι σήμερα οικογένεια πτεροσαύρων. Ο άγνωστος πτερόσαυρος πετούσε πριν από 168-166 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε στο νησί Skye της Σκωτίας που κατέχει κεντρική θέση στη κέλτικη λαογραφία και θεωρείται ανάμεσα στα άλλα το νησί των νεράιδων και των παραμυθιών.
Η ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα αφού μέχρι σήμερα πιστεύονταν ότι οι πτερόσαυροι εκείνης της χρονικής περιόδου ζούσαν κυρίως στην Κίνα και σίγουρα όχι σε τόσο βόρειες περιοχές του πλανήτη. Ο πτερόσαυρος ονομάστηκε Ceoptera όνομα που προέρχεται από τη σκωτσέζικη γαελική λέξη cheò, που σημαίνει ομίχλη, και είναι μια αναφορά στο γαελικό όνομα του Isle of Skye που Eilean a’ Cheò δηλαδή Νησί της Ομίχλης. Οι πρώτες αναλύσεις των απολιθωμάτων που εντοπίστηκαν δείχνουν ότι ο Ceoptera είχε άνοιγμα φτερών 1 έως 1,5 μέτρων και ειδικοί εκτιμούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των πτεροσαύρων, ένα ενδιάμεσο είδος ανάμεσα στα πιο πρωτόγονα και πιο προηγμένα είδη πτεροσαύρων.