Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Υπέρταση: Το «σιωπηλό» σύμπτωμα που βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας και ίσως δεν το γνωρίζετε

 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση – γνωστή και ως υπέρταση – επηρεάζει έναν στους τρεις Βρετανούς ενήλικες, με περίπου 14,4 εκατομμύρια να πιστεύεται ότι πάσχουν από τη νόσο.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το σιωπηλό σύμπτωμα της υπέρτασης

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει θολή όραση με διάφορους τρόπους όπως βλάπτοντας τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο στον αμφιβληστροειδή – τον φωτοευαίσθητο νευρικό ιστό στο πίσω μέρος των ματιών σας. Κι αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν. Αποτελεί όμως ένα σιωπηλό σύμπτωμα.

«Η έλλειψη ροής αίματος στον αμφιβληστροειδή οδηγεί σε θολή όραση ή πλήρη απώλεια της όρασης. Τα άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την πάθηση. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης είναι επίσης ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας», επεσήμανε Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, μειώνοντας την όρασή σας. Η αποκλεισμένη ροή αίματος ενδέχεται να βλάψει το οπτικό νεύρο, το οποίο στέλνει μηνύματα από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας.

Η  Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη νόσο η οποία όπως λέει «μπορεί να σκοτώσει τα νευρικά κύτταρα στα μάτια σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη απώλεια όρασης».

Τα άτομα με υπέρταση διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να προξενήσει προβλήματα όρασης. Τα εγκεφαλικά μπορεί να βλάψουν το οπτικό νεύρο, καθώς και να επηρεάσουν το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την επεξεργασία εικόνων.

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προκειμένου να πραγματοποιήσετε έναν προληπτικό έλεγχο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι είναι από 140/90 mmHg ή 150/90 mmHg εάν είστε άνω των 80 ετών.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε υπέρταση αποφεύγοντας το κάπνισμα, τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τα αλμυρά τρόφιμα και να εισάγετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης.

Η υπέρταση σπάνια παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, αλλά υπάρχουν έξι σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Τα έξι σημάδια που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχετε υπέρταση

  • Θολή όραση
  • Αιμορραγίες από τη μύτη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλοι

Πηγή: FOXreport.gr/enikos.gr