Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

65 νέοι μαθαίνουν σοκαρισμένοι ότι είναι ετεροθαλή αδέρφια...

 

Ο πατέρας της είναι δωρητής σπέρματος…
Καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις παιδιών από δωρεά σπέρματος αποκαλύπτονται και τα ειδικά προβλήματα αυτού του δήθεν «φιλάνθρωπου» τρόπου τεχνητής ανθρώπινης αναπαραγωγής. Οι πελάτες του ανδρικού γενετικού υλικού, υπογόνιμα ανδρόγυνα, μεμονωμένες γυναίκες, ομόφυλα γυναικεία ζεύγη, ας κατανοήσουν πως μεταξύ των άλλων, και η επιλογή της χρήσης ξένου ανδρικού γενετικού υλικού βάζει τα παιδιά τους σε απροσδιόριστες περιπέτειες.
Αφορμή δίνει η περίπτωση μιας 20χρονης από το Maryland/ΗΠΑ, της Brenna Siperko, η οποία πήρε την απόφαση να κάνει γενετικό έλεγχο. Από αυτόν ανακάλυψε ότι έχει τουλάχιστον 60 ετεροθαλή αδέρφια… και ο αριθμός τους πιθανότατα θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.
Η κοπέλα ανέκαθεν γνώριζε ότι η σύλληψή της προερχόταν από δωρεά σπέρματος. Οπότε στα 19 της χρόνια, έκανε ένα γενετικό τεστ για να μάθει περισσότερα για το κληρονομικό της υπόβαθρο και να εντοπίσει τυχόν αδέρφια. Τα αποτελέσματα ήταν πέραν κάθε προσδοκίας!
«Από μικρή σκεφτόμουν ότι μάλλον έχω αδέρφια κάπου, τουλάχιστον ένα- δύο αφού προέρχομαι από δότη», είπε. Στην αρχή ανακάλυψε κάποια από αυτά με τα οποία έφτιαξε μια ομάδα στο Facebook. Ο αριθμός τους στην ομάδα σύντομα αυξήθηκε από τα 13 στα 65. Δηλώνει η ίδια: «Βρήκα ανθρώπους της ηλικίας μου. Ήταν συναρπαστικό γιατί βρήκα ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα που μπορώ να προσεγγίσω. Είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους»
Ο βιολογικός τους πατέρας παραμένει ανώνυμος, αλλά μερικά από τα αδέρφια κατάφεραν να συναντηθούν. «Πολλών από εμάς τα μάτια είναι τα ίδια», είπε. «Είναι σκούρα, αμυγδαλωτά μάτια… Αν βάλεις δίπλα-δίπλα τις φωτογραφίες, μπορείς σίγουρα να δεις την ομοιότητα στο σχήμα του προσώπου, στα φρύδια, μερικές φορές στη μύτη… Είναι περίεργο να βλέπω τον εαυτό μου σε άλλους ανθρώπους που δεν ήξερα όλη μου τη ζωή».
Αν η Siperko και τα αδέρφια της δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν από την ανακάλυψη, ωστόσο άλλοι που είχαν παρόμοιες εμπειρίες αισθάνθηκαν ενοχλημένοι, αμήχανοι ή και συγκλονισμένοι. Ήταν δύσκολο να διαχειριστούν ψυχολογικά το γεγονός πως υπήρχε ένα πλήθος αγνώστων ανθρώπων που τους έμοιαζε, ήταν αδέλφια τους χωρίς όμως να έχουν οποιαδήποτε σχέση με εκείνους. Άλλοι πάλι τρομοκρατήθηκαν όταν έμαθαν ότι δεν σχετίζονται βιολογικά με τα αδέρφια που μεγάλωσαν.
Κάποιοι διατύπωσαν τη λογική ανησυχία πως θα μπορούσαν εν αγνοία τους να συνάψουν προσωπική σχέση ή ακόμη και γάμο με έναν αδελφό ή μία αδελφή τους. Σε ορισμένους, η σκέψη πως υπήρχαν τόσοι πολλοί σαν και αυτούς που προέκυψαν μέσα από μια εργαστηριακή διαδικασία, τους γκρέμιζε εσωτερικά την ανθρώπινη υπόσταση, την ιερότητα της προσωπικότητάς τους και το αίσθημα πως είναι κρίκοι μιας οικογενειακής αλυσίδας, κομμάτια μιας παράδοσης. Κανένας τους μάλιστα δεν βρήκε ελκυστική την ιδέα πως δημιουργήθηκαν από μια ανεξέλεγκτη βιομηχανία μαζικής παραγωγής αδελφιών.
«Είμαι άνθρωπος, αλλά η σύλληψή μου έγινε με μια τεχνική που είχε τις ρίζες της στην κτηνοτροφία», έγραψε ένα άτομο σε ένα βιβλίο των Anonymous Us. «Και το χειρότερο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι διατηρούν καλύτερα αρχεία για τη γενεαλογία των βοοειδών τους από τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής… Πώς μπορούν οι γιατροί, που έχουν δώσει τον Ιπποκράτειο όρκο «να ωφελούν ή τουλάχιστον να μη βλάπτουν» να δημιουργήσουν ένα σύστημα που προκάλεσε σε μένα τόσο πόνο και την απώλεια της δικής μου ταυτότητας και κληρονομιάς»;
Αυτό είναι ένα άλλο ένα πρόβλημα της βιομηχανίας γονιμότητας, ότι υπάρχει έλλειψη «ακριβούς τήρησης αρχείων για τα παιδιά που γεννιώνται», γεγονός που έχει οδηγήσει ακόμη και σε ομάδες αδελφών άνω των 200 ατόμων.
«Εξυπηρετείται απλώς το κέρδος από την πώληση σπέρματος, χωρίς να υπάρχει καμία σκέψη για τα ανθρώπινα όντα που δημιουργούνται», δήλωσε μία ιδρυτής και υπεύθυνη αρχειοθέτησης αδελφών από δωρεά σπέρματος. «Χρησιμοποίησα -δηλώνει η ίδια- την (τράπεζα σπέρματος) California Cryobank και ο γιος μου έχει ετεροθαλή αδέρφια από τη μία ως την άλλη ακτή της Αμερικής, από πάνω μέχρι κάτω, ακόμη και στο Πουέρτο Ρίκο. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να είναι τα ετεροθαλή αδέρφια σου».
Και ποτέ δεν ξέρεις τί παιγνίδια μπορεί να παίξει η ζωή σε αυτά τα παιδιά, σε ποιες καταστροφικές σχέσεις μπορεί να τα παγιδεύσει, εξαιτίας της επιπόλαιης επιλογής κάποιων ενηλίκων είτε να πουλήσουν το γενετικό τους υλικό, είτε να το αγοράσουν και να το χρησιμοποιήσουν.

Πηγές πληροφοριών κειμένου:1.liveaction.org2.liveaction.org
Προσπελάστηκε: tideon.org

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com