Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Πότε εκτόπισε ο σύγχρονος άνθρωπος τους Νεάντερταλ από την Ευρώπη; Ξεκινήσαμε από την Αφρική; Νέα ανατρεπτική θεωρία στο μέγα ερώτημα της ανθρώπινης εξέλιξης [videos]

 

Χρειάστηκαν τρία ξεχωριστά κύματα σύγχρονων ανθρώπων για να αποικίσουν την Ευρώπη πριν από 54.000 έως 42.000 χρόνια.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων που μελέτησαν σπήλαια στην κοιλάδα του Ροδανού, όπου ανακάλυψαν στοιχεία ότι ο Homo sapiens έπρεπε να κάνει τρεις αποφασιστικές προσπάθειες κατευθυνόμενος δυτικά και βόρεια από τη δυτική Ασία πριν μπορέσει να εγκατασταθεί στην ήπειρο.

«Τα δύο πρώτα από αυτά τα κύματα απέτυχαν, αλλά το τρίτο πέτυχε πριν από περίπου 42.000 χρόνια», δήλωσε ο Ludovic Slimak από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στη Γαλλία. «Μετά από αυτό, οι σύγχρονοι άνθρωποι κατέλαβαν την Ευρώπη. Οι Νεάντερταλ, που είχαν αναπτυχθεί στην ήπειρο, πέθαναν».

Η έρευνα της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, είναι αμφιλεγόμενη επειδή υπονοεί ότι το είδος μας που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη χρειάστηκε περίπου 12.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η μετάβαση των σύγχρονων ανθρώπων στην ήπειρο δεν ήταν μια ταχεία κατάληψη, αλλά ήταν μια μακρά υπόθεση που περιελάμβανε ταξίδια κατά μήκος της Μεσογείου προτού οι πρόγονοί μας κατευθυνθούν προς τα βόρεια μέχρι την κοιλάδα του Ροδανού.

Το έγγραφο είναι επίσης αμφιλεγόμενο επειδή αμφισβητεί την προέλευση μιας από τις βασικές προϊστορικές βιομηχανίες πέτρινων εργαλείων που έχουν αποκαλυφθεί στην κεντρική Γαλλία. Αυτά είναι γνωστά ως εργαλεία Châtelperronian, μια λίθινη βιομηχανία που πήρε το όνομά της από ένα χωριό όπου πρωτοβρέθηκαν τα εργαλεία τον 19ο αιώνα.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα εργαλεία, τα οποία διακρίνονται για τις κομψές, λεπτές λεπίδες και την εκλεπτυσμένη κατασκευή τους, έχουν αποδοθεί από τότε –από πολλούς αλλά όχι όλους τους επιστήμονες– στους κατασκευαστές εργαλείων των Νεάντερταλ. Αυτοί οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί για προηγμένη κατασκευή εργαλείων και περίπλοκη συμπεριφορά.

Όμως ο Slimak απορρίπτει αυτή την άποψη. «Τα εργαλεία Châtelperronian είναι το έργο των σύγχρονων ανθρώπων και δεδομένης της ομοιότητάς τους με πέτρινα εργαλεία που κατασκευάζονταν στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνουμε ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τον Homo sapiens καθώς μετακόμισαν στην Ευρώπη».

Είναι ένας ισχυρισμός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαμάχη, δήλωσε ο καθηγητής Chris Stringer του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Αυτό είναι ένα προκλητικό και φιλόδοξο ντοκουμένο», είπε στον Observer. «Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η βιομηχανία πέτρας Châtelperronian, η οποία συνήθως υποτίθεται ότι είναι προϊόν των Νεάντερταλ, ήταν στην πραγματικότητα έργο του Homo sapiens. Οι υποτιθέμενοι συσχετισμοί των απολιθωμάτων του Νεάντερταλ με τα εργαλεία του Châtelperroni πρέπει επομένως να είναι άκυροι, λέει».

Ο Slimak έχει επίσης υποστηρίξει, σε προηγούμενες εργασίες, ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, που πρωτοεμφανίστηκαν από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια, μπορεί να ήταν οπλισμένοι με τόξα και βέλη κρίνοντας από τα μικροσκοπικά μυτερά πέτρινα εργαλεία ηλικίας 54.000 ετών – τα οποία μοιάζουν πολύ με αιχμές βελών – που έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Grotte Mandrin στην κοιλάδα του Ροδανού. Αυτή η τεχνολογία – που επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώνουν από απόσταση χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους – θα έδινε στους εισβολείς ένα ζωτικό πλεονέκτημα έναντι των ντόπιων Νεάντερταλ.

Ωστόσο, μετά από μια περίοδο περίπου 40 ετών, αυτή η πρώτη ομάδα σύγχρονων ανθρώπινων εισβολέων εξαφανίστηκε από το αρχείο απολιθωμάτων και η τοποθεσία στη συνέχεια καταλήφθηκε ξανά από τους Νεάντερταλ. Εάν οι πρόγονοί μας ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι, γιατί αυτή η πρώτη εισβολή στην Ευρώπη τελείωσε με αυτόν τον τρόπο; Ομοίως, γιατί το δεύτερο κύμα – το οποίο πιθανώς συνέβη περίπου πριν από 44-46.000 χρόνια – κατέληξε επίσης σε αποτυχία;

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα / https://hellasjournal.com