Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Μανιασμένα ποτάμια είχε κάποτε ο Άρης (βίντεο)

 


Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα ο απόλυτα έρημος και άγονος κόσμος που γνωρίζουμε αλλά στο μακρινό παρελθόν είχε έντονο το υδάτινο στοιχείο. Οι έρευνες από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και η εξερεύνηση που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα ρομπότ και εσχάτως τα drones που στέλνουμε στην επιφάνεια του πλανήτη έχουν υποδείξει την ύπαρξη ωκεανών και λιμνών καθώς επίσης και μικρότερα ή μεγαλύτερα ήπιας ροής ρυάκια.

Το πιο προηγμένο ρόβερ που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη, αυτό της αποστολής Perseverance, εντόπισε σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA τα ίχνη ποταμών μεγάλου βάθους στους οποίους το νερό έρεε μανιασμένα!

Τo ρόβερ εξερευνά τον κρατήρα Jezero και σε μια από τις περιπλανήσεις του επισκέφτηκε και κατέγραψε εικόνες από μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά όπου η θέση των πετρωμάτων και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους οδηγούν τους επιστήμονες της NASA στο συμπέρασμα ότι η περιοχή αυτή σμιλεύτηκε από ένα ποτάμι όπου έρρεαν ισχυρά ρεύματα νερού και την τελική της μορφή η συγκεκριμένη περιοχή την πήρε από τις παρεμβάσεις που έκαναν σε αυτή ισχυροί άνεμοι που έκαναν γεωλογικές «τομές» εκεί με τρόπο παρόμοιο με τις τομές που κάνει ένα χειρουργικό νυστέρι. Προηγούμενες έρευνες του ρόβερ έχουν υποδείξει την ύπαρξη μια αρχαίας λίμνης στον κρατήρα αλλά και μια περιοχή του που αποτελούσε κάποτε το δέλτα κάποιων ποταμών.

Naftemporiki.gr