Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Η Αφρική χωρίζεται στα δύο – Αναδύεται ο 6ος ωκεανός στη Γη



 Χωρίζεται στα δύο η Αφρική. Οι μεταβαλλόμενες τεκτονικές πλάκες χωρίζουν την ήπειρο από τότε που εμφανίστηκε το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής – μια ρωγμή μήκους 35 μιλίων στην έρημο της Αιθιοπίας – το 2005.

Οι μετατοπίσεις των τεκτονικών πλακών στην Αιθιοπία δείχνουν ότι η αφρικανική ήπειρος χωρίζεται στα δύο – ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδυση του έκτου ωκεανού της Γης, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο διαχωρισμός της τεκτονικής πλάκας της Σομαλίας και της μεγαλύτερης τεκτονικής πλάκας της Νουβίας θα χωρίσει ουσιαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του κόσμου στα δύο – ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όταν η Νότια Αμερική και η Αφρική χωρίστηκαν σε διαφορετικές ηπείρους.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη του 2004 σχετικά με τον διαχωρισμό της τεκτονικής πλάκας της Σομαλίας και της μεγαλύτερης τεκτονικής πλάκας της Νουβίας. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, διαπίστωσε ότι οι πλάκες χωρίζονται μερικά χιλιοστά το χρόνο.

Πώς θα μοιάζει μια χωρισμένη Αφρική

Στις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται επί του παρόντος περίκλειστες, όπως η Αιθιοπία, η Ουγκάντα ​​και άλλες θα δουν την εισαγωγή μιας ακτογραμμής – διευρύνοντας τις δυνατότητες για εμπόριο και παραγωγή. Επιπλέον, η διάσπαση θα οδηγούσε στην εμφάνιση ενός νέου ωκεανού.

«Ο Κόλπος του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα θα πλημμυρίσουν πάνω από την περιοχή του Αφάρ και στην κοιλάδα Rift της Ανατολικής Αφρικής και θα γίνουν ένας νέος ωκεανός, και αυτό το τμήμα της Ανατολικής Αφρικής θα γίνει η δική του ξεχωριστή μικρή ήπειρος», δήλωσε ο Ken Macdonald, γεωφυσικός και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ενώ η διάσπαση της αφρικανικής ηπείρου και ο επακόλουθος ωκεανός που θα προκύψει έχει πολλές πιθανότητες, η ήπειρος δεν θα διασπαστεί εντελώς για άλλα 5 έως 10 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αργεί, λοιπόν, «κάπως» να χωριστεί στα δύο η Αφρική.