Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

1,7 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι έσπερναν τον τρόμο στη Γη


 Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη με τον φοβερό και τρομερό Τυραννόσαυρο ρεξ να κάνει την εμφάνιση του πριν από περίπου 68 εκατ. έτη. 

Η επιβλητική του παρουσία αλλά και η εμφάνιση του σε εμπορικά πετυχημένες κινηματογραφικές ταινίες κατέστησαν τον T.rex ως τον απόλυτο σταρ του κόσμου των δεινοσαύρων μετατρέποντας τον σε μόνιμο στόχο έρευνας των παλαιοντολόγων αλλά και επιστημόνων από άλλους τομείς.

 Παρουσιάζονται συνεχώς μελέτες για τα βιολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των Τυραννόσαυρων καθώς και για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία ο T.rex ήταν αν όχι το τελευταίο ένα από τα τελευταία είδη δεινοσαύρων που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη αφού υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν περίπου δύο εκατ. έτη πριν την πτώση του τεράστιου αστεροειδή που έπεσε στη Γη και εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη. Ο μικρός χρόνος παρουσίας του στη Γη σε σχέση με τα άλλα είδη δεινοσαύρων που ζούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. έτη σε συνδυασμό με το μέγεθος του οδηγούσε τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι πληθυσμοί του T.rex ήταν διαχρονικά μικροί. Πιστεύεται πώς οι πληθυσμοί του T.rex στον πλανήτη δεν ξεπέρασαν ποτέ σε αριθμό τις λίγες δεκάδες χιλιάδες, δηλαδή κάθε φορά στα δύο εκατ. έτη της ύπαρξης τους που θα γινόταν μια απογραφή ο αριθμός των Τυραννόσαυρων στη Γη δεν θα ξεπερνούσε τα 25 χιλιάδες άτομα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 υπολόγισε τον συνολικό αριθμό των Τυραννόσαυρων που πάτησαν το γιγάντιο πόδι τους στη Γη σε περίπου 2,5 δισ. T.rex. Η Εβα Γκριέμπελερ, εξελικτική οικολόγος του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στη Γερμανία χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μελέτης του 2021 και ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του πληθυσμού των Τυραννόσαυρων το οποίο τόσο η ίδια όσο και άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πληθυσμό των Τυραννόσαυρων. Το νέο μοντέλο δείχνει ότι κάθε γενιά Τυραννόσαυρων στη Γη είχε ένα πληθυσμό περίπου 19 χιλιάδων ατόμων και ότι υπήρξαν συνολικά 90 χιλιάδες γενιές κάτι που μεταφράζεται σε 1,7 δισ. T.rex που έζησαν στον πλανήτη μας.

Αν ο υπολογισμός αυτός είναι σωστός αυτό σημαίνει ότι η παλαιοντολογική έρευνα έχει ανασύρει μόλις το 0.0000002% απολιθωμάτων και ευρημάτων των Τυραννόσαυρων γεγονός που από τη μια πλευρά δημιουργεί ερωτηματικά αλλά από την άλλη δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχει αρκετό υλικό Τυραννόσαυρων που περιμένει τον εντοπισμό του.

Naftemporiki.gr