Ο Δίας και η Αφροδίτη θα εμφανιστούν δίπλα-δίπλα στον νυχτερινό ουρανό σε ένα γεγονός που ονομάζεται σύνοδος, το οποίο είναι ορατό χωρίς τηλεσκόπιο ή κιάλια.
Την Τετάρτη (1 Μαρτίου) και την Πέμπτη (2 Μαρτίου), δύο φωτεινοί πλανήτες εμφανίζονται σαν να επρόκειτο να συγκρουστούν στον νυχτερινό ουρανό.
Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, και η Αφροδίτη, ένα από τα λαμπρότερα αντικείμενα στον ουρανό της Γης, θα απέχουν περίπου μισή μοίρα το ένα από το άλλο – ή σε απόσταση περίπου μίας πανσελήνου. Για εβδομάδες, τα δύο σώματα πλησιάζουν περισσότερο το ένα το άλλο, χτίζοντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται σύνοδος, το οποίο συμβαίνει κάθε φορά που δύο αντικείμενα στον ουρανό -όπως φεγγάρια, πλανήτες ή αστέρια- εμφανίζονται εξαιρετικά κοντά μεταξύ τους.
Αυτό το φαινόμενο είναι, φυσικά, μια οφθαλμαπάτη προοπτικής. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες στην πραγματικότητα απέχουν εκατομμύρια μίλια μεταξύ τους. Και μόνο από τη Γη φαίνεται να έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους. Χάρη στα τροχιακά μοτίβα της Γης, του Δία και της Αφροδίτης, τέτοιοι σύνδεσμοι συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε χρόνο.
Δεν θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο ή κιάλια για να δείτε τους δύο φωτεινούς πλανήτες. Απλώς κοιτάξτε προς τα δυτικά μετά τη δύση του ηλίου, και τα δύο αντικείμενα που κυνηγούν θα πρέπει να είναι ορατά με γυμνό μάτι. Θα μοιάζουν με εξαιρετικά φωτεινά αστέρια.
Ο Δίας θα λάμψει δύο φορές πιο φωτεινός από τον Σείρειο, το λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό, ενώ η Αφροδίτη θα φλέγεται έξι φορές πιο φωτεινά από τον Δία, σύμφωνα με την αδελφή τοποθεσία του Live Science Space.com
Ωστόσο, οι παρατηρητές ουρανού που βλέπουν τους πλανήτες μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα να δουν τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία: την Ιώ, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ. Εάν θέλετε να σηκώσετε ένα ζευγάρι κιάλια για να δείτε τη σύνδεση πιο καθαρά, ανατρέξτε στον οδηγό μας για τα καλύτερα κιάλια για παρατήρηση αστεριών για τις συστάσεις μας.
Οι δύο πλανήτες θα χωριστούν λίγο πολύ ώστε να εμφανίζονται στο ίδιο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου, σύμφωνα με το In-The-Sky.org (ανοίγει σε νέα καρτέλα).
Εάν δεν μπορείτε να τραβήξετε αυτό το θέαμα στον ουρανό, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ζωντανή ροή της σύνοδο, όπως φαίνεται από τη Ρώμη, με την ευγενική προσφορά του Virtual Telescope Project
Πηγή livescience.com / https://hellasjournal.com