Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Δείτε την ηλιακή έκρηξη δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Γη που χτύπησε την Αμερική (βίντεο)

 

Η έκλαμψη συνέβη στις 3 Μαρτίου και δημιούργησε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στην αμερικανική ήπειρο.

Στις 3 Μαρτίου προκλήθηκε στο Ήλιο μια έκρηξη, μια ηλιακή έκλαμψη όπως είναι ο επιστημονικός όρος για αυτό το φαινόμενο. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη.

Οι εκρήξεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Γη. Οι εκλάμψεις χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους. Η έκλαμψη που συνέβη στις 3 Μαρτίου ήταν στην κατηγορία των πιο ισχυρών και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που την παρατήρησαν το ωστικό της κύμα είχε μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Η μαγνητική καταιγίδα αποτέλεσμα της έκλαμψης έφτασε στον πλανήτη μας και επηρέασε κυρίως την αμερικανική ήπειρο. Τόσο στη Βόρειο Αμερική συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όσο και στη Νότιο Αμερική παρατηρήθηκαν τηλεπικοινωνιακά προβλήματα κυρίως στις ραδιοεπικοινωνίες γεγονός που προκάλεσε δυσλειτουργίες στις επικοινωνίες των αεροσκαφών αλλά χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος σε κάποια πτήση. Την τρομερή έκλαμψη κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο SDO της NASA που έχει αποστολή την παρατήρηση του Ήλιου και την συνεχή καταγραφή της δραστηριότητας και των φαινομένων του.

Naftemporiki.gr