Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Tο μπαλόνι της Κίνας και τι φοβήθηκαν οι ΗΠΑ;



 Το Πεκίνο κάνει λόγο για μετεωρολογικό όργανο που ξέφυγε από την πορεία του. Οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι πρόκειται για ένα νέο κατασκοπευτικό εργαλείο της Κίνας.

Τι ήταν ή τι θα μπορούσε να ήταν τελικά αυτό το μπαλόνι που πετούσε στον ουρανό των ΗΠΑ;

Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι τεράστια μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο που χρησιμοποιούνται ως συστήματα παρατήρησης και συλλογής δεδομένων. Παρέχουν μια εναλλακτική επιλογή παρατήρησης στους δορυφόρους, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο σε χαμηλή ή μεσαία γήινη τροχιά.

Αυτά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν συνδεδεμένο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων καμερών και αισθητήρων. Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια περιέχουν αέριο όπως υδρογόνο και ήλιο που τα βοηθούν να κινούνται με τον άνεμο αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό το μπαλόνι διέθετε ελικοφόρο σύστημα αλλαγής κατεύθυνσης.

 Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια λειτουργούν συνήθως ψηλότερα από τα εμπορικά αεροπλάνα ή ακόμα και τα μαχητικά αεροσκάφη και τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με αναφορές, το αερόστατο της Κίνας καταγράφηκε να κινείται περίπου στα 60.000 πόδια (20 χλμ.) ενώ τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη φτάνουν τα 40.000 πόδια (13 χλμ.)

Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ, τα οποία κατευθύνονται προς το έδαφος, όλα τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Οι εξελιγμένες κάμερες τους επιτρέπουν να τραβούν φωτογραφίες από ό,τι βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης, ενδεχομένως με ισχυρές δυνατότητες μεγέθυνσης εικόνας.



Είναι ακόμη πιθανό αυτές οι κάμερες να μπορούν να δουν έξω από το ορατό μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπως το υπέρυθρο, επιτρέποντάς τους να καταγράφουν εικόνες και μετά τη δύση του Ήλιου .

Οι ΗΠΑ ανησύχησαν επειδή το μπαλόνι περιπλανήθηκε πάνω από περιοχές της Μοντάνα όπου βρίσκονται πυρηνικές κεφαλές. Η Κίνα επέμεινε ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά σύμφωνα με τις ΗΠΑ το μπαλόνι μετέφερε εξοπλισμό που συνήθως δεν σχετίζεται με τυπικές μετεωρολογικές δραστηριότητες ή άλλες καθαρά επιστημονικές έρευνες.

Ειδικοί αναφέρουν ότι το μπαλόνι αυτό θα μπορούσε φέρει εξοπλισμό καταγραφής της ικανότητας των ΗΠΑ να ανιχνεύει εισερχόμενες από αέρος απειλές και να βρει τρύπες στο σύστημα προειδοποίησης αεράμυνας της χώρας.

Μπορεί επίσης να επέτρεψε στους Κινέζους να αισθανθούν ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που οι δορυφόροι μεγαλύτερου υψομέτρου δεν μπορούν να ανιχνεύσουν, όπως ραδιοσυχνότητες χαμηλής ισχύος που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πώς επικοινωνούν διάφορα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

https://www.naftemporiki.gr