Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ανακαλύφθηκαν 12 νέοι δορυφόροι του Δία και είναι ο πιο… πολύτεκνος στο ηλιακό σύστημα


 Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και η παρουσία του έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος ενώ διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει τον Δία ως εκείνο που με το πανίσχυρο βαρυτικό του πεδίο προστάτεψε στο παρελθόν και εξακολουθεί να προστατεύει τη Γη από απειλητικές επισκέψεις αστεροειδών και κομητών επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Μέχρι σήμερα την πρωτοκαθεδρία στον αριθμό δορυφόρων κατείχε ο Κρόνος. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει 83 επιβεβαιωμένους δορυφόρους ενώ υπάρχουν αρκετοί σχετικά μεγάλου μεγέθους διαστημικοί βράχοι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και χρειάζονται επισταμένες παρατηρήσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν χαρακτηριστικά δορυφόρου και να προστεθούν και αυτοί στη σχετική λίστα.

Με ανακοίνωση του το Κέντρο Μικρών Πλανητών (Minor Planet Center) το οποίο ανήκει στο Αστεροσκοπείο Σμιθσόνιαν αναφέρει την ανακάλυψη 12 άγνωστων μέχρι σήμερα δορυφόρων του Δία. Πρόκειται για διαστημικά σώματα που βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον Δία και ορισμένοι ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Οι περισσότεροι είναι μικρού μεγέθους με διάμετρο κάτω των οκτώ χλμ. και ορισμένοι μεγαλύτεροι. Η μεγάλη απόσταση τους από το μητρικό του πλανήτη και το μικρό τους μέγεθος δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα τον εντοπισμό τους. Η ερευνητική ομάδα του MPC μελέτησε δεδομένα παρατηρήσεων που έγιναν στο σύστημα του Δία το 2021 και το 2022 και εντόπισε τους 12 νέους δορυφόρους του Δία. Θεωρείται δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια τόσο στο Δία όσο και στον Κρόνο θα εντοπιστούν και άλλοι δορυφόροι τους και τα δεδομένα στη σχετική λίστα θα αλλάζουν συνεχώς.

Naftemporiki.gr