Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους έγινε μέγας εμπρηστής

 


Μια νέα μελέτη περιγράφει τον κολασμένο και τοξικό κόσμο που έγινε η Γη αμέσως μετά την σύγκρουση της με τον γιγάντιο αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Η κρατούσα θεωρία για την μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι υπεύθυνος είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου δέκα χλμ. που έπεσε πριν από 66 εκατ. έτη στην περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Κόλπο του Μεξικού.

Οι επιπτώσεις αυτής της τρομερής σύγκρουσης ήταν πλανητικές με εκτόξευση στην ατμόσφαιρα κολοσσιαίων ποσοτήτων σκόνης και τέφρας, εκδήλωση τρομερής έντασης και έκτασης πυρκαγιών και δημιουργίας τελικά του αποκαλούμενου πυρηνικού χειμώνα ο οποίος εξόντωσε όχι μόνο τους δεινοσαύρους αλλά περίπου το 80% της ζωής στην Γη.

Βέβαια η καταστροφή αυτή επέτρεψε στα θηλαστικά να ακμάσουν και να ανοίξει ο δρόμος για την εμφάνιση του ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες για να συνδεθεί το παζλ του τι ακριβώς συνέβη αμέσως μετά τη σύγκρουση. Κάθε νέα μελέτη προσφέρει νέα κομμάτια σε αυτό το παζλ και η τελευταία που έγινε δίνει μια εξήγηση για ένα ακόμη ερωτηματικό που υπάρχει σχετικά με τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στον πλανήτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σχετικά με το τι συνέβη αμέσως μετά την τρομερή πρόσκρουση του τεράστιου αστεροειδή στη Γη. Η μελέτη επιβεβαιώνει το σενάριο της εκδήλωσης φοβερών πυρκαγιών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών από τα ευρήματα που εντόπισαν και ανέλυσαν εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε μια έκταση 2,5 χιλιάδων χλμ. από το σημείο της πρόσκρουσης.

Η μελέτη ξεκαθαρίζει επίσης τον χρόνο και την αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την εκδήλωση των πυρκαγιών. Η μια αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την πρόσκρουση η οποία τις προκάλεσε. Η άλλη θεωρία αναφέρει ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δεύτερο χρόνο από τους αμέτρητους κεραυνούς που δημιουργήθηκαν από τις ατμοσφαιρικές διεργασίες που εξελίχθηκαν μετά την πρόσκρουση.

Η νέα μελέτη κάνει λόγο για εκδήλωση πυρκαγιών το αργότερο δέκα μόλις λεπτά μετά την πρόσκρουση κάτι που σημαίνει ότι η πτώση του αστεροειδή ενεργοποίησε άμεσα τον μηχανισμό εκδήλωσης πυρκαγιών και αυτές δεν ήταν αποτέλεσμα δευτερογενών παραγόντων. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι τα φυτά και τα δέντρα σε αυτές τις πυρκαγιές κάηκαν σε συνθήκες θερμοκρασιών χιλίων βαθμών Κελσίου. Μια πραγματική κόλαση δηλαδή. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών ήταν είτε ο ίδιος ο τεράστιος βράχος που πέφτοντας φλεγόμενος στην επιφάνεια της Γης έβαζε ταυτόχρονα και φωτιά στα δάση είτε η βροχή των καυτών λιωμένων πετρωμάτων που εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μετά την πρόσκρουση.

https://www.naftemporiki.gr