Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Η NASA ακύρωσε την εκτόξευση για το φεγγάρι: Διαρροή καυσίμων και ρωγμή στον πύραυλο των $22,2 δισ. [live]



 Η NASA αναγκάστηκε να ακυρώσει την πολυαναμενόμενη αποστολή Artemis I τη Δευτέρα μετά από διάφορα ζητήματα που αφήνουν πλέον τον πιο ισχυρό πύραυλο στον κόσμο καθηλωμένο τουλάχιστον ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι μηχανικοί εργάζονται πυρετωδώς για να επιλύσουν ένα πρόβλημα με τον κινητήρα 3, ο οποίος δεν έφτανε τη σωστή θερμοκρασία και παρουσίαζε διαρροή καυσίμου που ήταν η βασική αφορμή για να ματαιωθεί η εκτόξευση.

Τα ζητήματα εντοπίστηκαν γύρω στις 7:30 π.μ. ET και η εκτόξευση καθαρίστηκε επίσημα στις 8:35 π.μ. ET ενώ ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν συντονιστεί live στο κανάλι της NASA στο YouTube για να παρακολουθήσουν το πρώτο στάδιο της επικής αποστολής στο φεγγάρι να ξεκινά.

Η NASA λέει ότι θα συλλέξει δεδομένα για την εξαέρωση του κινητήρα και ανάλογα με το τι θα συγκεντρωθεί θα επιχειρήσει άλλη μια εκτόξευση την Παρασκευή στις 12:48 μ.μ. ET.

Η αποστολή Artemis I είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα εάν η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θέλει να επιτύχει τον στόχο της να προσγειώσει ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου προσώπου.

Εάν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσει μια άλλη πτήση το 2024 -αυτή τη φορά με αστροναύτες επί του σκάφους- προτού οι ανθρώπινες μπότες πατήσουν και πάλι τη σεληνιακή επιφάνεια ένα χρόνο αργότερα, ως μέρος του φιλόδοξου προγράμματος Artemis των 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων (63 δισεκατομμύρια £) της NASA.

Έχει περάσει μισός αιώνας από την τελευταία φορά που οι άνθρωποι περπάτησαν στο φεγγάρι τον Δεκέμβριο του 1972 – με πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει δει ποτέ προσγείωση στη Σελήνη.

Το SLS πρόκειται να εκτινάξει ένα μη πληρωμένο διαστημόπλοιο Orion σε τροχιά για ένα ταξίδι 42 ημερών, 1,3 εκατομμυρίων μιλίων γύρω από τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Με πληροφορίες από DailyMail.co.uk