Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Πολύ άσχημα νέα: Θα λιώσουν 110 τρισ. τόνοι πάγου μόνο από τη Γροιλανδία και αυτό είναι μόλις το 3,3% – Αν λιώσει και το υπόλοιπο… [videos]



 Οι εκτεταμένες απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία θα αυξήσουν κατά περίπου 30 εκατοστά παγκοσμίως τη στάθμη της θάλασσας και νέα έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει, ακόμα κι αν ο κόσμος με ένα μαγικό τρόπο σταματήσει να προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Climate Change, διαπίστωσε ότι η συνολική απώλεια πάγου από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα προκαλέσει τουλάχιστον 10 ίντσες άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ανεξάρτητα από τα σενάρια υπερθέρμανσης του κλίματος. Αυτό είναι γενικά το ίδιο ποσό που έχουν ήδη ανυψωθεί οι παγκόσμιες θάλασσες τον περασμένο αιώνα από τη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και τη θερμική επέκταση (όταν το νερό των ωκεανών διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται) μαζί.

Ερευνητές από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας παρατήρησαν αλλαγές στον όγκο του στρώματος πάγου μέσα και γύρω από τη Γροιλανδία και είδαν ότι η απορροή του λιωμένου νερού ήταν ο κύριος οδηγός. Χρησιμοποιώντας την «καλά εδραιωμένη θεωρία», οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι περίπου το 3,3% του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας -που αντιστοιχεί σε 110 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου- θα λιώσει αναπόφευκτα καθώς το φύλλο πάγου αντιδρά στις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από αυτόν τον λιωμένο πάγο θα συμβεί «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προβλέψιμη μελλοντική κλιματική διαδρομή αυτόν τον αιώνα», σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Τζέισον Μποξ, επιστήμονα του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Δανίας και της Γροιλανδίας. «Αυτό το νερό βρίσκεται ήδη τεχνικά κάτω από τη γέφυρα».

Αν και οι συγγραφείς δεν προσδιόρισαν ένα χρονοδιάγραμμα, προβλέπουν ότι η αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να συμβεί από τώρα έως το τέλος του αιώνα.

Η έρευνα αποσκοπούσε αποκλειστικά στην εκτίμηση ενός ελάχιστου ή «πολύ συντηρητικού κατώτερου ορίου» της ανόδου της στάθμης της θάλασσας από την τήξη στη Γροιλανδία, «και στην σχεδόν βέβαιη περίπτωση που το κλίμα συνεχίσει να θερμαίνεται, η δέσμευση της στάθμης της θάλασσας αυξάνεται μόνο», είπε ο Μποξ.

Τεράστια φύλλα πάγου μπορούν να λιώσουν γρήγορα όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι ζεστή, αλλά το θερμότερο νερό των ωκεανών διαβρώνει επίσης το φύλλο γύρω από τις άκρες.

Τα ευρήματα έρχονται μετά από μια έκθεση για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας το 2022 που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η οποία διαπίστωσε ότι οι ακτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 10 έως 12 ίντσες τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει πλημμύρες υψηλής παλίρροιας να συμβαίνουν περισσότερες από 10 φορές πιο συχνά και θα επιτρέψει στις καταιγίδες να εξαπλωθούν περαιτέρω στην ενδοχώρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γροιλανδία έχει αρκετό πάγο που αν έλιωναν όλοι, θα μπορούσε να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 25 πόδια (7,5 μέτρα) σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 20 (6 μέτρα) πόδια δεν σημαίνει ότι θα ανέβει ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας ορισμένα μέρη ερειπωμένα καθώς η στάθμη της θάλασσας πέφτει σε άλλα.

Καθώς μέρη όπως η Γροιλανδία χάνουν πάγο, για παράδειγμα, χάνουν επίσης τη βαρυτική έλξη του πάγου στο νερό, που σημαίνει ότι η στάθμη της θάλασσας της Γροιλανδίας πέφτει καθώς η στάθμη ανεβαίνει αλλού, δήλωσε ο William Colgan, ανώτερος ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Ο ρυθμός αυτής της αλλαγής είναι το πρόβλημα, είπε ο Colgan στον Bill Weir του CNN κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού το καλοκαίρι του 2021.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε στην αλλαγή τόσο γρήγορα», είπε ο Colgan, στεκόμενος στον παγετώνα Jakobshavn της Γροιλανδίας, όπου το φιόρδ είναι γεμάτο πάγο που έχει αποσπαστεί από τον παγετώνα.

Πριν ξεκινήσει η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, οι θερμοκρασίες κοντά στους 32 βαθμούς Φαρενάιτ στη Γροιλανδία ήταν ανήκουστες. Αλλά από τη δεκαετία του 1980, η περιοχή έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,5 βαθμούς ανά δεκαετία -τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο ρυθμό- καθιστώντας ακόμη πιο πιθανό ότι οι θερμοκρασίες θα περάσουν το κατώφλι τήξης.

Αρκετές ημέρες ασυνήθιστα ζεστού καιρού στη βόρεια Γροιλανδία προκάλεσαν πρόσφατα ταχεία τήξη , με θερμοκρασίες γύρω στους 60 βαθμούς – 10 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου, είπαν επιστήμονες στο CNN.

Η ποσότητα του πάγου που έλιωσε στη Γροιλανδία μόνο μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου -6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα- θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ .

Παγκόσμιοι επιστήμονες έχουν πει ότι οι τάσεις στις οποίες επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή είναι αρκετά σαφείς και ότι αν δεν περιοριστούν άμεσα οι εκπομπές, πολλά πιο ακραία φαινόμενα τήξης θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πιο έντονα και συχνά.

Πηγή CNN.com // Rachel Ramirez Climate Writer

https://hellasjournal.com/