Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η πρώτη φωτογραφία στα βάθη του Σύμπαντος από το James Webb

 


Λϊγες ώρες πριν την επίσημη παρουσίαση (στις 17.30 ώρα Ελλάδας) των πρώτων φωτογραφιών που κατέγραψε με τα πανίσχυρα όργανα του το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb η NASA αποφάσισε να δείξει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μια από αυτές τις εικόνες. Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε το γεγονός με αποτέλεσμα η NASA να δώσει αυτή την εικόνα στη δημοσιότητα κάνοντας έτσι μια μικρή... χαλάστρα στην ανακοίνωση που θα ακολουθήσει το απόγευμα.

Η πρώτη φωτογραφία σμήνη γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος ( SMACS 0723) τα οποία χρησιμοποιούνται από τους αστρονόμους ως μεγθυντικός φακός για να δουν και να μελετήσουν ακόμη πιο μακρινούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω από αυτούς, γαλαξίες που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν μετά την Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

NASA, ESA, CSA, STSCI, WEBB ERO /SPACE TELESCOPE SCIENCE INSTITUT

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του James Webb που δείχνει γαλαξίες στα βάθη του Σύμπαντος.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να παρουσιαστούν φωτογραφίες από:

* Το Κουιντέτο του Στέφαν που είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό του Πήγασου. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Πρόκειται για σχηματισμό τον οποίο έχουν μελετήσει εκτενέστατα οι αστρονόμοι.Ο λαμπρότερος γαλαξίας του είναι ο σπειροειδής NGC 7320 στον οποίο έχουν εντοπιστεί μεγάλες περιοχές Η II, όπου γεννιόνται νέα άστρα.

* Το νεφέλωμα Carina που βρίσκεται περίπου 7,500 έτη φωτός μακριά στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι γιγάντιο αφού εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 100 έτη φωτός και έχει αυξημένη λαμπρότητα. Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων πολλά από τα οποία είναι τεράστια και συμβάλουν στη μεγάλη του λάμψη. 

* Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα που είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός άστρου μάζας κοντά στη μάζα του Ηλίου μας, το οποίο έχασε τα εξωτερικά του στρώματα.

* Τον WASP-62b που είναι ένας πλανήτης αερίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στην κατηγορία του «καυτού Δία» επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 4 μέρες. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι η ατμόσφαιρα του δεν φαίνεται να διαθέτει νέφη.


https://www.naftemporiki.gr/