Μια σημαντική πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα από την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ήδη στη χώρα μας η διαδικασία για τη θεραπευτική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που έχουν ιαθεί σε πάσχοντες από Covid-19. Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα καθοδηγείται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή πλάσματος ώστε να αφαιρεθούν με ειδική μέθοδο τα αντισώματα και να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς επτά νοσοκομείων όλης της χώρας.
Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά να προσφέρουν πλάσμα αίματος, το οποίο θα τους αφαιρεθεί με πλασμαφαίρεση, ώστε να συμβάλουν στην έρευνα των ειδικών. Η διαδικασία βέβαια είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα για τους ειδικούς της ομάδας, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τόσο πολλοί δότες, όσο και να είναι συμβατοί, αφού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.
Όπως δηλώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στο «Εθνος της Κυριακής»: «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συλλογή πλάσματος από δότες, ενώ συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ανεύρεση δοτών. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, καθώς υπάρχει διάθεση των πολιτών που νόσησαν να συμβάλουν».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Δημόπουλος, η πειραματική αυτή προσέγγιση μπορεί να κρατήσει καιρό, καθώς το πλάσμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και την επόμενη χρονιά.
Ελπίδες
Οι Ελληνες επιστήμονες πάντως ευελπιστούν ότι με τη νέα αυτή πειραματική μέθοδο μπορεί να βρεθεί ακόμη μια θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να μπορεί να δώσει οριστική λύση για την αντιμετώπιση του ιού. Να σημειωθεί ότι την πειραματική χορήγηση αντισωμάτων, έπειτα από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία, ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Οι Ελληνες επιστήμονες πάντως ευελπιστούν ότι με τη νέα αυτή πειραματική μέθοδο μπορεί να βρεθεί ακόμη μια θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να μπορεί να δώσει οριστική λύση για την αντιμετώπιση του ιού. Να σημειωθεί ότι την πειραματική χορήγηση αντισωμάτων, έπειτα από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία, ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Η κλινική μελέτη θα είναι στη φάση 2, γεγονός που σημαίνει ότι η χορήγηση αντισωμάτων θα ερευνηθεί σε μεγάλη ομάδα ασθενών (100-300), ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και να αξιολογηθεί περαιτέρω η ασφάλεια. Οι εθελοντές δότες που θα υποβληθούν στην πλασμαφαίρεση θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες στον κορωνοϊό μετά τη νόσησή τους.
Οι εθελοντές δότες που θα υποβληθούν στην πλασμαφαίρεση θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή τους
Σε ό,τι αφορά πάντως τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, αναστάτωση έχει προκληθεί με την ουσία ρεμντεσιβίρη που χορηγείται και στη χώρα μας στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διέρρευσε έκρινε πως το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό για τους ασθενείς που παλεύουν με τον κορωνοϊό.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την αρνητική αυτή ερευνητική διαπίστωση του ΠΟΥ στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την αμερικανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού με 400 εκατ. δολάρια, κρίνοντας πως λειτούργησε υπέρ της Κίνας.
Πάντως το συγκεκριμένο φάρμακο δίνεται ευρέως στην Ελλάδα, ενώ ακόμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η ουσία δίνει ελπίδες, καθώς σε ποσοστό 68% φαίνεται πως είναι αποτελεσματική. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι περισσότεροι ασθενείς που βγήκαν από τις εντατικές λάμβαναν ρεμντεσιβίρη. Γι’ αυτό και οι Ελληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις φημολογίες περί αρνητικών αποτελεσμάτων για το φάρμακο και αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα ερευνών και καταγραφών που γίνονται στην πατρίδα μας.
Σε εξέλιξη«Περιμένουμε να δούμε τα δικά μας αποτελέσματα, αφού οι μελέτες είναι ακόμη σε εξέλιξη με το φάρμακο» επιβεβαιώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να δοκιμασθεί σε ανθρώπους και ένα νέο αντιικό φάρμακο, το οποίο έχει δοκιμασθεί ήδη σε ποντίκια με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτό που αναμένουν οι επιστήμονες είναι εάν το σκεύασμα θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ασθενείς, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Το νέο αυτό αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι επιτυγχάνει μείωση των βλαβών που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες.
Πρόκειται για πειραματικό χάπι που δημιουργεί μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ και στο οποίο έχει δοθεί η προσωρινή κωδική ονομασία EIDD-2801. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ποντίκια, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την έναρξη κλινικής μελέτης σε ανθρώπους. Κατά τη χορήγησή του σε ποντίκια, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη Covid-19 μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη, αφού αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, χωρίς τοξικές παρενέργειες.
Κατά τα άλλα, όμως, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institute of Health), έπειτα από μελέτη ειδικής ομάδας επιστημόνων, κατέληξε ότι προς το παρόν κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της λοίμωξης με τον ιό Covid-19. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ισχυρά ή να αποθαρρύνουν τη χρήση οποιασδήποτε αντιικής ή ανοσορρυθμιστικής θεραπείας σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν ήπια, μέτρια, σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια, αποφαίνονται οι ειδικοί.
Όπως τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, η ομάδα των ειδικών από το ινστιτούτο καθιστά ουσιαστικά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη φάσης 3 που να έχει ολοκληρωθεί, αναλυθεί, αλλά και δημοσιευτεί για τη θεραπεία της Covid-19. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά οι μελέτες με σκευάσματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται και έχουν βαριά συμπτωματολογία.
Πρώιμα αποτελέσματα«Ο τρόπος για να δούμε εάν ένα φάρμακο αποδίδει πρέπει να περάσει από τη μελέτη φάσης 3. Θεωρούμε πως ό,τι αποτελέσματα έχουμε μέχρι τώρα είναι πρώιμα. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, εάν η ρεμντεσιβίρη δρα θετικά ή όχι. Στη χώρα μας πάντως υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν ακόμη τον ρόλο της χλωροκίνης σε σχέση με την αζιθρομικίνη ή και την πιθανή συμβολή της κολχικίνης στην αντιμετώπιση της νόσου. Όλα είναι σε εξέλιξη» αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.
pronews