Τα ρεύματα αέρα, ιδίως από τα κλιματιστικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια μικρή κινεζική επιστημονική έρευνα, που εξηγεί γιατί π.χ. σε ένα εστιατόριο μερικοί μόνο αλλά όχι όλοι οι πελάτες θα κολλήσουν. Η μελέτη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη εν όψει της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και χώρων εστίασης.
Οι Κινέζοι επιστήμονες, που θα κάνουν σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στο τέλος Ιανουαρίου σε ένα εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Νότιας Κίνας. Εκεί μία -προερχόμενη από τη Βουχάν- 63χρονη πελάτισσα φορέας του κορωνοϊού, αλλά χωρίς ακόμη συμπτώματα, μόλυνε άλλους εννέα, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους οκτώ εργαζομένους.
Η εξήγηση φαίνεται να είναι ότι ένα από τα κλιματιστικά του εστιατορίου δημιουργούσε ρεύμα αέρα, που φυσούσε τα σωματίδια του ιού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά όχι προς άλλες. Αυτό δείχνει ότι πιθανώς δεν αρκεί, όταν ανοίξουν ξανά τα καταστήματα, να απέχουν τα τραπέζια δύο μέτρα μεταξύ τους, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας που φυσούν, να μην πέφτει πάνω στα τραπέζια.
Τα σωματίδια του ιού μπορεί να μη μεταδίδονται μόνο με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά επίσης με την απλή αναπνοή και ομιλία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο μένει ένας άνθρωπος σε κλειστό χώρο, όπου μπορεί να υπάρχει αόρατος ο κορωνοϊός, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να μολυνθεί και ο ίδιος, εισπνέοντας τα μολυσμένα σωματίδια, πολύ περισσότερο σε ένα εστιατόριο όπου ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τρώει με μάσκα.
Στην περίπτωση του κινεζικού εστιατορίου, από όσους μολύνθηκαν, οι τέσσερις κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με το αρχικό μολυσμένο άτομο, ενώ οι άλλοι πέντε στα δύο γειτονικά τραπέζια. Όσοι κάθονταν πιο μακριά, δεν κόλλησαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια με τους πελάτες που προσβλήθηκαν. Αυτό παρέχει μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά.
Ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «διαφωτιστική» την κινεζική μελέτη και επεσήμανε πως, πέρα από τον τρόπο διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού. Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη του ρόλου των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κορωνοϊού πρέπει να ληφθεί γενικότερα υπόψη, πέρα από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, π.χ. στους κλειστούς χώρους εργασίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ