Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ελπίδες από φάρμακο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα – Actemra


Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται γιατη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το Actemra της Roche, ίσως αποτελεί το “κλειδί” για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού καθώς με τη χρήση του μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα σε ασθενή στην Ιταλία, όπως και σε πολλούς άλλους στην Κίνα.
Το φάρμακο Actemra (δραστική ουσία Τοσιλιζουμάμπη) χορηγήθηκε σε δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Colli στη Νάπολη, που είχαν εμφανίσει οξεία πνευμονία λόγω του κορωνοϊού και ο ένας εξ’ αυτόν εμφάνισε σημαντική βελτίωση μέσα σε 24 ώρες.

Σημαντικά βελτιωμένη κλινική εικόνα είχαν εμφανίσει νωρίτερα και 21 ασθενείς στην Κίνα μέσα σε μία με δύο ημέρες, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Η Κίνα, όπου τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα, ενέκρινε ήδη τη χρήση του Actemra της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της νόσου του νέου κορωνοϊού, καθώς αναζητά επειγόντως νέους τρόπους καταπολέμησης της φονικής μόλυνσης που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο.
Ελπίδες από τα παλαιότερα φάρμακα
Η Κίνα θεωρεί ότι μερικά παλαιότερα φάρμακα θα μπορούσαν να σταματήσουν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS), μια υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων και το θάνατο σε ορισμένους ασθενείς με κορωνοϊό. Το Actemra, εγκρίθηκε το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το φάρμακο αναστέλλει τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) που προκαλούν ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σε οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου, που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, ότι το Actemra μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Αφορούν ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονική βλάβη και υψηλά επίπεδα IL-6. Παράλληλα Κινέζοι ερευνητές στη χώρα δοκιμάζουν το φάρμακο σε μια κλινική δοκιμή η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει 188 ασθενείς με κορωνοϊό. Η δοκιμή θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου.
Η Roche, η οποία δώρισε παρτίδες του φαρμάκου Αctemra αξίας 14 εκατ. γιουάν (περίπου δύο εκατ. δολάρια) Actemra τον Φεβρουάριο, είπε ότι η δοκιμή ξεκίνησε ανεξάρτητα από τρίτο μέρος. Στόχος είναι να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό. Προς το παρόν, όπως τόνισε η εταιρεία, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία από κλινικές δοκιμές. Στοιχεία δηλαδή σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού.
Tocilizumab (Actemra / RoActemra, ROCHE) Τοσιλιζουμάμπη
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας αναπτύχθηκαν με την καλύτερη κατανόηση της παθολογίας της νόσου, κυρίως σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Αποτελούν παράγοντες που στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι είτε μονοκλωνικά αντισώματα, είτε διαλυτοί υποδοχείς. Μεταβάλλουν την εξέλιξη της ασθένειας εμποδίζοντας πρωτεϊνικά μόρια-αγγελιοφόρους (κυτταροκίνες) ή κύτταρα (Τ-, Β-λεμφοκύτταρα).
Αποτελεί αποκλειστή των υποδοχέων της IL-6. Είναι ένα εξανθρωπισμένο IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο συνδέεται με υψηλή συγγένεια τόσο με τους διαλυτούς όσο και τους συνδεδεμένους στη μεμβράνη των κυττάρων υποδοχείς της IL-6, εμποδίζοντας τη σύνδεσή της με αυτούς.
Ενδείξεις: χρησιμοποιείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν τουλάχιστον μία θεραπεία με αναστολείς του TNF έχει αποτύχει. Μπορεί να συγχορηγηθεί με μεθοτρεξάτη ή άλλα DMARDs. Επίσης χρησιμοποιείται για τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.