Καθαρή εικόνα και ήχος από αύριο
Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Κρυστάλλινη εικόνα και αψεγάδιαστο ήχο στα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (Αlpha, Αlter, Αntenna, Μακεδονία ΤV, Μega, Σκάι και Star) από το τέλος τηςεβδομάδας υπόσχεται η ψηφιακή πλατφόρμα Digea στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, που λύνει το θέμα της προβληματικής λήψης τηλεοπτικού σήματος για περίπου 55.000 κατοίκουςτων περιοχών Περάματος, Ανω Γλυφάδας, Ανω Βούλας και Βουλιαγμένης.
Το αναλογικό κέντρο εκπομπής της Αίγινας καταργείται και πλέον από το νησί του ...Αργοσαρωνικού τα κανάλια θα εκπέμπουν εφεξής ψηφιακά. Τα προγράμματα είναι ελεύθερης λήψης, δεν απαιτείται συνδρομή και όσοι διαθέτουν LCD και Ρlasma τηλεοράσεις με τη- νεώτερητεχνολογία mpeg4 θα περάσουν αυτομάτως στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο από τον πάροχο Digea (από τις λέξεις Digital και Γαία) ενημέρωναν πως όσοι δεν έχουν τηλεοράσεις με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν προγράμματα των σταθμών από τα αναλογικά κέντρα εκπομπής Υμηττού (θα λειτουργεί και ψηφιακό) και Πάρνηθας. Από την Digea θα εκπέμπονται και τα κανάλια της ΕΡΤ.
Η επιλογή της Αίγινας δεν έγινε τυχαία. «Η λειτουργία του κέντρου εκπομπής ήταν προβληματική λόγω της θάλασσας και ανέκαθεν προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους των νοτίων περιοχών της Αττικής. Ηταν δε λύση ανάγκης», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Digea Γιώργος Μαθιός. «Το νερό λειτουργεί σαν καθρέφτης που ανακλά το τηλεοπτικό σήμα. Αυτό υποχρέωνε τους κατοίκους των νότιων περιοχών για να έχουν σχετικά καλή εικόνα να στήνουν πολλές κεραίες με ενισχυτές». Σε μια προσπάθεια να λυθούν απορίες απευθυνθήκαμε στην Digea- τον εταιρικό φορέα που δημιούργησαν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας για την ψηφιακή εποχή- με μια σειρά ερωτήματα:
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα προκαλέσει αναστάτωση στηζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών; Θα πάψουν να λαμβάνουν το αναλογικό σήμα από την Αίγινα περίπου 55.000 άνθρωποι, επί συνόλου 4,5 εκατ. του Λεκανοπεδίου. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι των νοτίων περιοχών της Αθήνας πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα. Στη Γλυφάδα για παράδειγμα, που είναι στη λεγόμενη «σκιά» του Υμηττού και αναγκαστικά λαμβάνει σήμα από την Αίγινα και την Πάρνηθα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα κυρίως οι κάτοικοι της Ανω Γλυφάδας, από την οδό Γούναρη και πάνω. Η ψηφιακή εκπομπή από την Αίγινα θα παρέχει εικόνα χωρίς παρεμβολές και πολώσεις, με καθαρό ήχο.
Οι αποκωδικοποιητές
Τι θα γίνει με εκείνους που ήδη έχουν αποκωδικοποιητή mpeg2 για τα κρατικάκανάλια;
Θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητή mpeg4, αλλιώς θα βλέπουν «χιόνια». Υπάρχουν όμως και αποκωδικοποιητές που επιδέχονται αναβάθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ή να αγοράσουν αποκωδικοποιητή mpeg4 ή αν η τηλεόρασή τους έχει ειδική υποδοχή για κάρτα προσαρμογής (moduling κατά την ορολογία της αγοράς) να αγοράζουν μια κάρτα- μετατροπέα, που κοστίζει γύρω στα 55 ευρώ, και να την τοποθετήσουν, γλιτώνοντας έτσι και το δεύτερο τηλεκοντρόλ.
Γιατί να υποχρεωθεί κάποιος σε επιπλέον έξοδο,σε περίοδο κρίσης;
Αυτό που θα αγοράσει τώρα μπορεί να το έχει, αν θέλει, για δέκα χρόνια. Εκείνοι όμως που έχουν στα σπίτια τους τηλεοράσεις με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη mpeg4 ή σκοπεύουν να αγοράσουν τέτοια τηλεοπτική συσκευή δεν χρειάζεται να υποβληθούν στο έξοδο αγοράς αποκωδικοποιητή. Ο αποκωδικοποιητής πόσο κοστίζει; Ο βασικός και φθηνότερος έχει τιμή από 39 ευρώ. Μια μέση τιμή όμως είναι 50 ευρώ.
Τι εξοπλισμό έχει; Ολα τα απαραίτητα. Ενας αποκωδικοποιητής Standard Definition διαθέτει θύρα USΒ και έξοδο ΗDΜΙ- δηλαδή ψηφιακή έξοδο.
Και τι θα βλέπει ο κάτοχος; Τα προγράμματα και των κρατικών και των ιδιωτικών καναλιών, ψηφιακά. Ενώ θα έχει και τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (ΕΡG) επτά ημερών, για να ξέρει τι έπεται και πότε, σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά).
Εγγραφή προγραμμάτων
Για να «γράψει» ένα πρόγραμμα πρέπει να έχει DVDR;
Κατά 99% οι αποκωδικοποιητές έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφής προγραμμάτων, αλλά δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο.
Επομένως, ο καταναλωτής δεν ξεμπερδεύει με 39 ευρώ μόνο. Θα πρέπει να δώσει κι άλλα για μνήμη στον αποκωδικοποιητή;
Θα επιβαρυνθεί το κόστος ενός USΒ. Για κάθε μία ώρα εγγραφής ψηφιακής μετάδοσης απαιτείται μνήμη 1 GΒ. Ενα στικάκι 4 GΒ, για παράδειγμα, κοστίζει 10 ευρώ. Ή μπορεί να προμηθευτεί εξωτερικό δίσκο.
Μόνον αυτοί οι αποκωδικοποιητές υπάρχουν;
Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή που δίνει τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να βλέπει ένα πρόγραμμα και να γράφει ένα άλλο. Η τιμή είναι περίπου 60 ευρώ.
Τα κανάλια θα έχουν στο εξής εκπομπές, σειρές, ή άλλα προγράμματα που θα παράγονται ψηφιακά; Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ψηφιακή παραγωγή προγραμμάτων για την εκπομπή ψηφιακού σήματος. Ενας τηλεοπτικός σταθμός με ψηφιακό πρόγραμμα πιθανόν να έχει λίγο καλύτερη εικόνα από έναν άλλο που εκπέμπει αναλογικό πρόγραμμα. Επομένως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν χρειάζεται να κάνουν παραγωγές με ψηφιακή τεχνολογία;
Οχι άμεσα. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, τα στελέχη των σταθμών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο αυτό.
Η 3D τεχνολογία
Στην εποχή της 3D τεχνολογίας σε σινεμά (το «Αvatar» για παράδειγμα) και στην τηλεόραση (ημιτελικοί και τελικός του Μουντιάλ θα μεταδοθούν και σε 3D) η ψηφιακή τηλεόραση δεν μοιάζει ξεπερασμένη;
Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα. Δεν πρέπει να την ταυτίζουμε με το προϊόν. Η πλατφόρμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης έχει δυνατότητες για προγράμματα ΗD και 3D, αλλά θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες άδειες για αντίστοιχες συχνότητες.
Από το κινητό, με τη νέα τεχνολογία, θα μπορεί να δει κάποιος τα προγράμματα;
Υπάρχει ειδική υπηρεσία που προβλέπεται στον τελευταίο χάρτη συχνοτήτων. Ομως δεν έχει ιδιαίτερη επιτυχία και είναι και ακριβή. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η διείσδυσή της είναι κάτω από 1% και μάλλον εγκαταλείπεται.
Με την ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση θα βλέπουμε και προγράμματα υψηλήςευκρίνειας (Ηigh Definition);
Υπάρχουν στο εμπόριο άλλοι δέκτες για ΗD που κοστίζουν περί τα 60 ευρώ (με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 130 ευρώ). Από την άλλη ένα πρόγραμμα ΗD απαιτεί και την ανάλογη τεχνολογία στην τηλεόραση. Δηλαδή συσκευή Full ΗDΤV.
Ανοίγει «χώρος» για περισσότερα κανάλια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ στην ψηφιακή τηλεόραση μπορεί να φέρνει ταλαιπωρία και έξοδα, συνοδεύεται όμως από μια σειρά τεχνολογικών βελτιώσεων που- σε βάθος χρόνου και όταν εφαρμοστούν στο σύνολό τους- αλλάζουν πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο.
Το πρώτο και βασικότερο πλεονέκτημα που θα δουν όσοι μπουν από αύριο στη «νέα εποχή» είναι η βελτιωμένη εικόνα. Ειδικά στην περίπτωση που η λήψη γίνεται από τηλεόραση νέας γενιάς, υψηλών προδιαγραφών (ειδικά από εκείνες που διαθέτουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή Μpeg4 και αναπαράγουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας), το οπτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό εικόνα που αναπαράγεται από DVD.
Μάλιστα, όσο επεκτείνεται η χρήση της νέας πλατφόρμας τόσο θα βελτιώνεται το αποτέλεσμα, καθώς αν μια περιοχή «πιάνει» ψηφιακό σήμα από παραπάνω από έναν πομπούς, η εικόνα καλυτερεύει αθροιστικά.
Τα μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές θα έρθουν όμως μόλις η ψηφιακή τηλεόραση «ενηλικιωθεί», ενσωματώνοντας τις πραγματικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας.
Ο ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων (Εlectronic Ρrogram Guide/ΕΡG) είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να ξέρουν τι προβάλλεται ανά πάσα στιγμή σε όλα τα κανάλια και τι πρόκειται να δουν στη συνέχεια.
Ποιοτικό «άλμα» θα προσφέρει η αναβάθμιση του σήματος σε υψηλής ευκρίνειας, γεγονός που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των τηλεοράσεων τελευταίας γενιάς.
Επιπλέον, η δυνατότητα να μεταδίδονται περισσότερα από ένα τηλεοπτικά προγράμματα από μία συχνότητα σημαίνει ότι «ανοίγει χώρος» για ακόμη περισσότερα κανάλια, είτε ελληνικά είτε ακόμα και αναμεταδόσεις ξένων, και μάλιστα από μία συχνότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τέλος, στην πλήρη της ανάπτυξη, η ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει μια σειρά από επιπλέον αμφίδρομες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η επιλογή προγραμμάτων και η άμεση ενημέρωση του τηλεθεατή, με ειδήσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Δειλά δειλά αγοράζουν αποκωδικοποιητές
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ηλεκτρονικών ειδών είναι ήδη εφοδιασμένα με αποκωδικοποιητές ψηφιακού σήματος και με τηλεοράσεις LCD με- ενσωματωμένη- τεχνολογία mpeg4.
«Υπάρχει επάρκεια στην αγορά» έλεγαν από την Digea. Η εικόνα όμως από την κίνηση της αγοράς δεν είναι αποκρυσταλλωμένη δήλωναν στα «ΝΕΑ» στελέχη εταιρειών ηλεκτρονικών ειδών. «Είναι νωρίς ακόμη» έλεγαν. Μιλούσαν για αυξητικές τάσεις κατ΄ αρχήν στην αγοραστική κίνηση των νεώτερης τεχνολογίας τηλεοπτικών συσκευών (που έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος mpeg4), χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν πιο σαφή στοιχεία, γιατί «ειδικά στις τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας υπάρχει ζήτηση και λόγω Μουντιάλ».
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στη Γλυφάδα πουλήθηκαν το περασμένο επταήμερο περίπου 40 αποκωδικοποιητές όπως ενημέρωνε στέλεχός της, ενώ συνάδελφός του άλλης εταιρείας έβαζε και ακόμη μία παράμετρο: «Ο Ελληνας είναι της τελευταίας στιγμής. Μόλις τις δύο προηγούμενες ημέρες η ζήτηση αποκωδικοποιητών άρχισε να παρουσιάζει αυξητική τάση στα καταστήματα των περιοχών που επηρεάζονται από την κατάργηση του αναλογικού κέντρου εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών στην Αίγινα». Κατά την εκτίμησή του, η εικόνα στην αγορά θα αρχίσει να διαμορφώνεται μία εβδομάδα μετά την εκπομπή ψηφιακού σήματος και όταν πια πολλοί θα βλέπουν μόνο... χιόνι.
Το αναλογικό κέντρο εκπομπής της Αίγινας καταργείται και πλέον από το νησί του ...Αργοσαρωνικού τα κανάλια θα εκπέμπουν εφεξής ψηφιακά. Τα προγράμματα είναι ελεύθερης λήψης, δεν απαιτείται συνδρομή και όσοι διαθέτουν LCD και Ρlasma τηλεοράσεις με τη- νεώτερητεχνολογία mpeg4 θα περάσουν αυτομάτως στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο από τον πάροχο Digea (από τις λέξεις Digital και Γαία) ενημέρωναν πως όσοι δεν έχουν τηλεοράσεις με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν προγράμματα των σταθμών από τα αναλογικά κέντρα εκπομπής Υμηττού (θα λειτουργεί και ψηφιακό) και Πάρνηθας. Από την Digea θα εκπέμπονται και τα κανάλια της ΕΡΤ.
Η επιλογή της Αίγινας δεν έγινε τυχαία. «Η λειτουργία του κέντρου εκπομπής ήταν προβληματική λόγω της θάλασσας και ανέκαθεν προκαλούσε προβλήματα στους κατοίκους των νοτίων περιοχών της Αττικής. Ηταν δε λύση ανάγκης», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Digea Γιώργος Μαθιός. «Το νερό λειτουργεί σαν καθρέφτης που ανακλά το τηλεοπτικό σήμα. Αυτό υποχρέωνε τους κατοίκους των νότιων περιοχών για να έχουν σχετικά καλή εικόνα να στήνουν πολλές κεραίες με ενισχυτές». Σε μια προσπάθεια να λυθούν απορίες απευθυνθήκαμε στην Digea- τον εταιρικό φορέα που δημιούργησαν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας για την ψηφιακή εποχή- με μια σειρά ερωτήματα:
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα προκαλέσει αναστάτωση στηζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών; Θα πάψουν να λαμβάνουν το αναλογικό σήμα από την Αίγινα περίπου 55.000 άνθρωποι, επί συνόλου 4,5 εκατ. του Λεκανοπεδίου. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι των νοτίων περιοχών της Αθήνας πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα. Στη Γλυφάδα για παράδειγμα, που είναι στη λεγόμενη «σκιά» του Υμηττού και αναγκαστικά λαμβάνει σήμα από την Αίγινα και την Πάρνηθα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα κυρίως οι κάτοικοι της Ανω Γλυφάδας, από την οδό Γούναρη και πάνω. Η ψηφιακή εκπομπή από την Αίγινα θα παρέχει εικόνα χωρίς παρεμβολές και πολώσεις, με καθαρό ήχο.
Οι αποκωδικοποιητές
Τι θα γίνει με εκείνους που ήδη έχουν αποκωδικοποιητή mpeg2 για τα κρατικάκανάλια;
Θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητή mpeg4, αλλιώς θα βλέπουν «χιόνια». Υπάρχουν όμως και αποκωδικοποιητές που επιδέχονται αναβάθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ή να αγοράσουν αποκωδικοποιητή mpeg4 ή αν η τηλεόρασή τους έχει ειδική υποδοχή για κάρτα προσαρμογής (moduling κατά την ορολογία της αγοράς) να αγοράζουν μια κάρτα- μετατροπέα, που κοστίζει γύρω στα 55 ευρώ, και να την τοποθετήσουν, γλιτώνοντας έτσι και το δεύτερο τηλεκοντρόλ.
Γιατί να υποχρεωθεί κάποιος σε επιπλέον έξοδο,σε περίοδο κρίσης;
Αυτό που θα αγοράσει τώρα μπορεί να το έχει, αν θέλει, για δέκα χρόνια. Εκείνοι όμως που έχουν στα σπίτια τους τηλεοράσεις με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη mpeg4 ή σκοπεύουν να αγοράσουν τέτοια τηλεοπτική συσκευή δεν χρειάζεται να υποβληθούν στο έξοδο αγοράς αποκωδικοποιητή. Ο αποκωδικοποιητής πόσο κοστίζει; Ο βασικός και φθηνότερος έχει τιμή από 39 ευρώ. Μια μέση τιμή όμως είναι 50 ευρώ.
Τι εξοπλισμό έχει; Ολα τα απαραίτητα. Ενας αποκωδικοποιητής Standard Definition διαθέτει θύρα USΒ και έξοδο ΗDΜΙ- δηλαδή ψηφιακή έξοδο.
Και τι θα βλέπει ο κάτοχος; Τα προγράμματα και των κρατικών και των ιδιωτικών καναλιών, ψηφιακά. Ενώ θα έχει και τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (ΕΡG) επτά ημερών, για να ξέρει τι έπεται και πότε, σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά).
Εγγραφή προγραμμάτων
Για να «γράψει» ένα πρόγραμμα πρέπει να έχει DVDR;
Κατά 99% οι αποκωδικοποιητές έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφής προγραμμάτων, αλλά δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο.
Επομένως, ο καταναλωτής δεν ξεμπερδεύει με 39 ευρώ μόνο. Θα πρέπει να δώσει κι άλλα για μνήμη στον αποκωδικοποιητή;
Θα επιβαρυνθεί το κόστος ενός USΒ. Για κάθε μία ώρα εγγραφής ψηφιακής μετάδοσης απαιτείται μνήμη 1 GΒ. Ενα στικάκι 4 GΒ, για παράδειγμα, κοστίζει 10 ευρώ. Ή μπορεί να προμηθευτεί εξωτερικό δίσκο.
Μόνον αυτοί οι αποκωδικοποιητές υπάρχουν;
Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή που δίνει τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να βλέπει ένα πρόγραμμα και να γράφει ένα άλλο. Η τιμή είναι περίπου 60 ευρώ.
Τα κανάλια θα έχουν στο εξής εκπομπές, σειρές, ή άλλα προγράμματα που θα παράγονται ψηφιακά; Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ψηφιακή παραγωγή προγραμμάτων για την εκπομπή ψηφιακού σήματος. Ενας τηλεοπτικός σταθμός με ψηφιακό πρόγραμμα πιθανόν να έχει λίγο καλύτερη εικόνα από έναν άλλο που εκπέμπει αναλογικό πρόγραμμα. Επομένως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν χρειάζεται να κάνουν παραγωγές με ψηφιακή τεχνολογία;
Οχι άμεσα. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, τα στελέχη των σταθμών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο αυτό.
Η 3D τεχνολογία
Στην εποχή της 3D τεχνολογίας σε σινεμά (το «Αvatar» για παράδειγμα) και στην τηλεόραση (ημιτελικοί και τελικός του Μουντιάλ θα μεταδοθούν και σε 3D) η ψηφιακή τηλεόραση δεν μοιάζει ξεπερασμένη;
Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα. Δεν πρέπει να την ταυτίζουμε με το προϊόν. Η πλατφόρμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης έχει δυνατότητες για προγράμματα ΗD και 3D, αλλά θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες άδειες για αντίστοιχες συχνότητες.
Από το κινητό, με τη νέα τεχνολογία, θα μπορεί να δει κάποιος τα προγράμματα;
Υπάρχει ειδική υπηρεσία που προβλέπεται στον τελευταίο χάρτη συχνοτήτων. Ομως δεν έχει ιδιαίτερη επιτυχία και είναι και ακριβή. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η διείσδυσή της είναι κάτω από 1% και μάλλον εγκαταλείπεται.
Με την ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση θα βλέπουμε και προγράμματα υψηλήςευκρίνειας (Ηigh Definition);
Υπάρχουν στο εμπόριο άλλοι δέκτες για ΗD που κοστίζουν περί τα 60 ευρώ (με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 130 ευρώ). Από την άλλη ένα πρόγραμμα ΗD απαιτεί και την ανάλογη τεχνολογία στην τηλεόραση. Δηλαδή συσκευή Full ΗDΤV.
ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τέλος το πρόβλημα για τους κατοίκους Περάματος, Ανω Γλυφάδας, Ανω Βούλας και Βουλιαγμένης που δεν είχαν καθαρή εικόνα
Ανοίγει «χώρος» για περισσότερα κανάλια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ στην ψηφιακή τηλεόραση μπορεί να φέρνει ταλαιπωρία και έξοδα, συνοδεύεται όμως από μια σειρά τεχνολογικών βελτιώσεων που- σε βάθος χρόνου και όταν εφαρμοστούν στο σύνολό τους- αλλάζουν πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο.
Το πρώτο και βασικότερο πλεονέκτημα που θα δουν όσοι μπουν από αύριο στη «νέα εποχή» είναι η βελτιωμένη εικόνα. Ειδικά στην περίπτωση που η λήψη γίνεται από τηλεόραση νέας γενιάς, υψηλών προδιαγραφών (ειδικά από εκείνες που διαθέτουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή Μpeg4 και αναπαράγουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας), το οπτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό εικόνα που αναπαράγεται από DVD.
Μάλιστα, όσο επεκτείνεται η χρήση της νέας πλατφόρμας τόσο θα βελτιώνεται το αποτέλεσμα, καθώς αν μια περιοχή «πιάνει» ψηφιακό σήμα από παραπάνω από έναν πομπούς, η εικόνα καλυτερεύει αθροιστικά.
Τα μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές θα έρθουν όμως μόλις η ψηφιακή τηλεόραση «ενηλικιωθεί», ενσωματώνοντας τις πραγματικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας.
Ο ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων (Εlectronic Ρrogram Guide/ΕΡG) είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να ξέρουν τι προβάλλεται ανά πάσα στιγμή σε όλα τα κανάλια και τι πρόκειται να δουν στη συνέχεια.
Ποιοτικό «άλμα» θα προσφέρει η αναβάθμιση του σήματος σε υψηλής ευκρίνειας, γεγονός που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των τηλεοράσεων τελευταίας γενιάς.
Επιπλέον, η δυνατότητα να μεταδίδονται περισσότερα από ένα τηλεοπτικά προγράμματα από μία συχνότητα σημαίνει ότι «ανοίγει χώρος» για ακόμη περισσότερα κανάλια, είτε ελληνικά είτε ακόμα και αναμεταδόσεις ξένων, και μάλιστα από μία συχνότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τέλος, στην πλήρη της ανάπτυξη, η ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει μια σειρά από επιπλέον αμφίδρομες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η επιλογή προγραμμάτων και η άμεση ενημέρωση του τηλεθεατή, με ειδήσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Δειλά δειλά αγοράζουν αποκωδικοποιητές
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ηλεκτρονικών ειδών είναι ήδη εφοδιασμένα με αποκωδικοποιητές ψηφιακού σήματος και με τηλεοράσεις LCD με- ενσωματωμένη- τεχνολογία mpeg4.
«Υπάρχει επάρκεια στην αγορά» έλεγαν από την Digea. Η εικόνα όμως από την κίνηση της αγοράς δεν είναι αποκρυσταλλωμένη δήλωναν στα «ΝΕΑ» στελέχη εταιρειών ηλεκτρονικών ειδών. «Είναι νωρίς ακόμη» έλεγαν. Μιλούσαν για αυξητικές τάσεις κατ΄ αρχήν στην αγοραστική κίνηση των νεώτερης τεχνολογίας τηλεοπτικών συσκευών (που έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος mpeg4), χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν πιο σαφή στοιχεία, γιατί «ειδικά στις τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας υπάρχει ζήτηση και λόγω Μουντιάλ».
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στη Γλυφάδα πουλήθηκαν το περασμένο επταήμερο περίπου 40 αποκωδικοποιητές όπως ενημέρωνε στέλεχός της, ενώ συνάδελφός του άλλης εταιρείας έβαζε και ακόμη μία παράμετρο: «Ο Ελληνας είναι της τελευταίας στιγμής. Μόλις τις δύο προηγούμενες ημέρες η ζήτηση αποκωδικοποιητών άρχισε να παρουσιάζει αυξητική τάση στα καταστήματα των περιοχών που επηρεάζονται από την κατάργηση του αναλογικού κέντρου εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών στην Αίγινα». Κατά την εκτίμησή του, η εικόνα στην αγορά θα αρχίσει να διαμορφώνεται μία εβδομάδα μετά την εκπομπή ψηφιακού σήματος και όταν πια πολλοί θα βλέπουν μόνο... χιόνι.
ta nea - online / M.A.R.C-review