Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Μάσνταρ: Η πρώτη πόλη-θαύμα!

Δείτε φωτογραφίες από την οικολογική πόλη του μέλλοντος.
Δείτε φωτογραφίες από την οικολογική πόλη του μέλλοντος.


Είναι 2016 και η πόλη Μάσνταρ με την ηλιακή και αιολική ενέργεια, την αφαλάτωση και ανακύκλωση νερού, τα βιοκαύσιμα από άλγη και κανένα αυτοκίνητο είναι πλέον πραγματικότητα.


Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζουν οι μεγιστάνες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που από το 2006 στήνουν το μεγαλύτερο στοίχημα του αιώνα. Μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον με οικολογικές κατασκευές, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τραμ-ταξί σε υπερυψωμένες ράγες. Η πόλη Μάσνταρ θα λειτουργήσει σαν την πόλη του μέλλοντος και θα είναι το πειραματόζωο για κάθε ...
εφεύρεση που θα βοηθάει το περιβάλλον και θα επιτρέψει την απαγκίστρωση του ανθρώπου από τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Η Μάσνταρ χτίζεται ήδη έξω από το Αμπού Ντάμπι την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η νέα πόλη θα χτιστεί μέσα σε γυάλινα τείχη για να αποτρέψει το κλίμα της ερήμου να εισέρχεται στην πόλη και να καταστρέφει τα πρωτότυπα σχέδια. Στην πόλη αυτή δεν θα κυκλοφορεί κανένα αυτοκίνητο, αντίθετα τα πρωτοπόρα τραμ-ταξί θα συνδέουν κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και την ίδια την πόλη με το Άμπου Ντάμπι και το κεντρικό αεροδρόμιο του.

Μάλιστα σε λίγους μήνες θα ιδρυθεί και το MIST, το MIT της ανατολής όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, ένα Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που θα ανακαλύπτονται εκεί θα εφαρμόζονται απευθείας στην πόλη και μετά την επιτυχή τους δοκιμασία θα πωλούνται σε χώρες του εξωτερικού. Η πραγματικότητα είναι πως η Μάσνταρ δε χτίζεται με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά από την πρωτοβουλία κάποιων μεγιστάνων, που έχουν δει την αναπόφευκτη έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχουν διαβλέψει την ανάγκη των ανθρώπων να αναζητήσουν νέες τεχνολογίες και μορφές ενέργειας. Μάλιστα, στην πόλη δημιουργούνται εγκαταστάσεις και για μορφές ενέργειες που βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια έρευνας, όπως εγκαταστάσεις για παραγωγή βιοκαυσίμων με τη βοήθεια της άλγης, αν και αρχικά θα χρησιμοποιούνται για έρευνες. Όλες οι εταιρείες που θα επενδύσουν και θα έχουν καταστήματα μέσα στη Μάσνταρ, ακόμα και ξένες, θα έχουν πλήρη φοροαπαλλαγή.

Η Μάσνταρ, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι η πρώτη οικολογική πόλη του κόσμου. Οι ηλιακοί συσσωρευτές θα υπάρχουν σε κάθε πολυκατοικία, οι οποίες θα είναι αυτόνομες ενεργειακά. Ωστόσο, το βράδυ η πόλη θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το Άμπου Ντάμπι (το οποίο την ημέρα θα παίρνει ηλιακή ενέργεια από τη Μάσνταρ) και αυτό γιατί οι σημερινοί ηλιοσυσσωρευτές δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν βρεθεί νέα τεχνολογία, το φυσικό αέριο θα καταργηθεί εντελώς και η πόλη θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ήδη έχει προγραμματιστεί η δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αφαλάτωσης, καθώς επίσης και ανακύκλωσης/καθαρισμού του νερού. Φυσικά, θα γίνεται ανακύκλωση σε κάθε υλικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη χτίζεται σε πλατφόρμα για να είναι πιο εύκολη η διασωλήνωση και η συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η πόλη θα καλύπτει μία έκταση 6 εκ.τ.μ., θα στεγάζει 40.000 ανθρώπους, ενώ το κόστος κατασκευής της θα ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των 15 δις δολαρίων...