Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Δίκτυο οπτικών ινών....

Η δημόσια πολιτική και η εφαρμογή του FTTH (δίκτυο οπτικών ινών) στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010, 09:51
Το συμβούλιο για το FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα (Regulatory Workshop) με σημαντικούς καλεσμένους (υπεύθυνους Ευρωπαϊκούς φορείς για χάραξη πολιτικής) στις Βρυξέλλες, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιήσει για θέματα και προκλήσεις που αφορούν στην εξάπλωση του FTTH στην Ευρώπη.



Στην ημερίδα αυτή, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία διοργανώθηκε από το συμβούλιο για το FTTH στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν τα οφέλη των οπτικών ινών, οι τρόποι και οι κατάλληλες συνθήκες που μπορούν να συμβάλλουν στην ....
ανάπτυξη ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων.

Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την ευρυζωνική σύνδεση υψηλών ταχυτήτων γίνονται κατανοητά μέσω μελετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την πρωτοβουλία του Συμβουλίου του FTTH και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν στην προαναφερθείσα ημερίδα. Στην αποσαφήνιση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, συνεισέφεραν τρεις αγροτικοί Δήμοι της Αυστρίας, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο του FTTH στην περιοχή τους και επεσήμαναν το πόσο βελτιώθηκε ο τρόπος ζωής τους.

Η Ευρώπη χρειάζεται το FTTH, εάν πραγματικά επιθυμεί να επιτύχει τους στόχους που ορίζονται στο έγγραφο Στρατηγικής EU2020 και στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα, η οποία προτείνει ότι έως το 2020 το 100% των νοικοκυριών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε 30 Mbps ευρυζωνικής σύνδεσης και το 50% θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε 100 Mbps.

Το συμβούλιο για το FTTH υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο αναφορικά με την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. «Πρέπει να κινηθούμε βάσει κάποιου κοινού τρόπου σκέψης, εάν θέλουμε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που ορίζονται από το έγγραφο Στρατηγικής EU2020 και την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα» δήλωσε ο Hartwig Tauber, γενικός διευθυντής του συμβούλιου για το FTTH στην Ευρώπη.



«Η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται σε ιδιωτικές επενδύσεις σε εκείνο το κομμάτι στο οποίο η εμπορικές, σταθερές επενδύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν» δήλωσε ο Chris Holden, πρόεδρος του συμβούλιου για το FTTH στην Ευρώπη. «Παρ' όλα αυτά, όταν η κατανομή αυτών των αρμοδιοτήτων δεν είναι ξεκάθαρη, υπάρχει κίνδυνος που δεν επιτρέπει ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον δημόσιο τομέα να αντιδράσει.»

Το συμβούλιο για το FTTH για την Ευρώπη επεσήμανε το γεγονός ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας, έχουν ήδη επιδείξει μεγάλη πρόοδο υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός πλάνου για το πώς τα δίκτυα FTTH μπορούν να αναπτυχθούν κάνοντας χρήση των κατάλληλων ρυθμιστικών μέτρων και πολιτικής.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας έχουν υιοθετήσει διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη θετική συνεισφορά τόσο της κυβέρνηση όσο και της ρυθμιστικές αρχής. «Εκεί που η δημόσια πολιτική είναι ξεκάθαρη, σαφής και κατάλληλη βλέπουμε πραγματική πρόοδο ανάπτυξης του δικτύου FTTH και, όπου δεν συναντάμε τα παραπάνω, παρατηρούμε ελάχιστη ή μηδαμινή πρόοδο» συμπέρανε ο κύριος Chris Holden.

Οι κανονισμοί αποτελούν προτεραιότητα για το Συμβούλιο αυτή τη χρονιά και θα συζητηθούν κατά τη διάσκεψη του FTTH, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στις 9 και 10 Φεβρουαρίου του 2011.
zougla