Οι κάτοικοι μεγαλουπόλεων της Μεσογείου, όπως η Αθήνα, η Ρώμη και η Μασσαλία, θα υποστούν στο μέλλον τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ευρώπης, σύμφωνα με τις προβλέψεις επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Η προειδοποίηση αφορά...
τους καύσωνες, οι οποίοι θα πλήττουν με μεγαλύτερη συχνότητα τα εν λόγω αστικά κέντρα τη στιγμή που σε άλλα σημεία της γηραιάς ηπείρου η επέλαση της ζέστης -θανατηφόρας για τις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού- θα είναι πιο σπάνια. Σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, οπότε παρατηρούνταν κατά μέσο όρο ένας καύσωνας κάθε τρία χρόνια, στο μέλλον και συγκεκριμένα στο διάστημα 2071-2100 η περιοχή της Μεσογείου θα πλήττεται από τρεις καύσωνες ετησίως, λένε οι επιστήμονες. Ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η θερμοκρασία στις πόλεις της Μεσογείου θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς θα είναι κάθε χρόνο 16, ενώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρονική περίοδο ήταν 1,6.Στις ακτές
Προβλήματα από τη ζέστη θα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι που θα ζουν στις ακτές ή σε χαμηλού υψομέτρου παραποτάμιες κοιλάδες, όπως αυτές του Πάδου στη Βόρεια Ιταλία ή του Δούναβη.
«Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Μασσαλία, το Μιλάνο, η Ρώμη και η Νάπολη, θα υποστούν τις πιο δεινές αλλαγές στους δείκτες υγείας», αναφέρει η έκθεση, την οποία συνέταξαν επιστήμονες από την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και ο αριθμός των θυμάτων ενός καύσωνα δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής των ερευνών Εριχ Φίσερ γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει τους κινδύνους για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Από το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 έχασαν τη ζωή τους περίπου 40.000 άνθρωποι.
pame