Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η nVIDIA παρουσιάζει το «Ion 2» τσιπσετ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010, 10:08

Αρκετούς μήνες εφημολογείτο, από πέρυσι το Φθινόπωρο συγκεκριμένα, η ανανέωση ή καλύτερα η ανάπτυξη της νέας έκδοσης του τσίπσετ «Ion» της nVIDIA, ένα τσίπσετ που αποδείχθηκε μια πάρα πολύ δημοφιλής επιλογή των εταιρειών στο εσωτερικό των υπολογιστών, κυρίως λάπτοπ, netbook, nettop, ακόμα και σε κάποια μοντέλα MacBook Pro των 13,3 και 15,4 ιντσών.



Να υπενθυμίσουμε ότι το «Ion» είναι ένα τσιπ που συνδυάζει / ενσωματώνει ελεγκτή (controller) και μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών ταυτόχρονα, την GeForce 9400, που προσέφερε για την εποχή που λανσαρίστηκε λίαν καλές επιδόσεις (κυρίως στην αναπαραγωγή HD video) με μικρή κατανάλωση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα είχε μικρό κόστος για τις εταιρείες, με συνέπεια να το υιοθετήσουν αρκετά φθηνά μηχανήματα. Έτσι αποκτήσαμε φθηνά μηχανάκια, με αρκετά καλές επιδόσεις αλλά και με αυξημένη διάρκεια μπαταρίας, για όσα χρησιμοποιούσαν την πρόταση «Ion» της nVIDIA.

Ο καιρός όμως πέρασε, και όπως είναι φυσιολογικό οι εξελίξεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις επιδόσεις του «Ion» -κατά συνέπεια η nVIDIA έπρεπε να το εξελίξει. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι φήμες έκαναν λόγο για την ανάπτυξη του «Ion 2» από το περασμένο Φθινόπωρο, και τελικά η nVIDIA τις επαλήθευσε προ ημερών παρουσιάζοντας το «Ion 2». Ενσωματώνοντας την μονάδα επεξεργασίας γραφικών GeForce G210 (που από μόνη της αφήνει «χιλιόμετρα» πίσω την GeForce 9400) και την τεχνολογία «Optimus» (επίσης της nVIDIA), σίγουρα θα δώσει μεγάλη ώθηση ξανά σε πολλά νέα μηχανήματα, μια το μοντέλο για τα σταθερά μηχανήματα θα διαθέτει 16 πυρήνες και το μοντέλο για φορητά συστήματα 8 πυρήνες αντίστοιχα.

Θα αποδίδει με ευκολία HD video 1080p, εγγενής hardware υποστήριξη Flash (όπερ και επιτάχυνση, χωρίς να επιβαρύνεται ο κεντρικός επεξεργαστής), έξοδο εικόνας και ήχου μέσω HDMI και τέλος τα σύγχρονα videogames. Επίσης η τεχνολογία «Optimus», σε περίπτωση που στον υπολογιστή υπάρχει και μία ξεχωριστή εξειδικευμένη κάρτα γραφικών, μπορεί να κάνει την αλλαγή μεταξύ της και του Ion 2 σε «επί τόπου» (on the fly), μάλιστα σε επίπεδο απενεργοποίησης εντελώς του τσιπ, κόβοντας εντελώς την παροχή ρεύματος (σε μια επίδειξη μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της nVIDIA, κατόπιν της απενεργοποίησης, έβγαλε το Ion 2 από την motherboard ενώ αυτή παρέμενε σε λειτουργία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ύστερα το επανασύνδεσε, το ενεργοποίησε και όλα μια χαρά). Προβλέπεται λοιπόν, τα νέα φορητά (και μη) συστήματα να είναι πάρα πολύ ελκυστικά, λόγω μεγάλης δύναμης σε προσιτές τιμές!

MARC-review