Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ενα σωματίδιο «ανατρέπει» τη φυσική









ΓΕΝΕΥΗ. Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της φυσικής και της κοσμολογίας πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας που βρίσκεται στην περιοχή Γκραν Σάσο στην κεντρική Ιταλία. Επιστήμονες της ομάδας ΟΡΕRΑ ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν τη μετάλλαξη ενός νετρίνου. Τα νετρίνα είναι σωματίδια που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γέννηση του Σύμπαντος. Η ερευνητική ομάδα ..
στην Ιταλία επί τρία χρόνια υποδεχόταν δέσμες νετρίνων που ξεκινούσαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας (το γνωστό CΕRΝ που βρίσκεται έξω από τη Γενεύη) και ταξίδευαν μέσα από τη γη για να φτάσουν στο ιταλικό ερευνητικό κέντρο.

Οι δέσμες, που ξεκινούσαν όχι από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων αλλά από δύο μικρότερους (τον ΡS και τον SΡS), περιείχαν πολλά δισεκατομμύρια των λεγόμενων μιονικών νετρίνων και κάλυπταν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων που χωρίζουν τα δύο ερευνητικά κέντρα σε περίπου 2,5 δευτερόλεπτα. Τελικά οι ερευνητές, όπως αναφέρουν, είδαν ένα από τα νετρίνα να μεταλλάσσεται και από μιονικό να μετατρέπεται σε έναν άλλον τύπο που ονομάζεται ταυ-νετρίνο. Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική και αν επιβεβαιωθεί από επόμενες παρατηρήσεις θα επιφέρει δομικές αλλαγές στην επιστήμη της φυσικής και θα ρίξει φως σε πολλά κοσμικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη.

Η πρώτη σημαντική επίπτωση της ανακάλυψης είναι ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το Καθιερωμένο Μοντέλο σωματιδιακής φυσικής που αναφέρει ότι τα νετρίνα δεν μπορεί να έχουν μάζα. Ωστόσο η μετάλλαξη από το ένα είδος σωματιδίου στο άλλο προϋποθέτει την ύπαρξη μάζας. Η θεωρία για τη δυνατότητα μετάλλαξης των νετρίνων είχε διατυπωθεί τη δεκαετία του 1960 αλλά ως σήμερα δεν είχε υπάρξει απόδειξη. Η ανακάλυψη οδηγεί τώρα τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλα άγνωστα ακόμη είδη νετρίνων που παραμένουν αόρατα αφού μεταμορφώνονται καθώς κινούνται σε απίστευτες ταχύτητες και έτσι δεν γίνονται αντιληπτά από τα επιστημονικά όργανα. Αυτό με τη σειρά του συνδέει αυτά τα αόρατα νετρίνα με την κοσμική ύλη.

«Βρέθηκε το κομμάτι του παζλ που έλειπε.Αν αποδειχθεί αληθινό,σημαίνει ότι μια νέα φυσική θα χρειαστεί για να το εξηγήσει» δήλωσε στα ΜΜΕ ο ιταλός ερευνητής και εκπρόσωπος της ομάδας ΟΡΕRΑ Αντόνιο Ερεντιτάτο«Η ανακάλυψη είναι πραγματικά συναρπαστικήεπειδή δείχνει ότι υπάρχουν πράγματα πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο» δήλωσε στο Reuters ο ΤζέιμςΓκίλις, εκπρόσωπος του CΕRΝ.
tovima/ M.A.R.C-review