Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Χαλαρώστε στον... οδοντίατρο!
































































Μια πρωτοποριακή τεχνολογία ηχητικών κυμάτων η οποία υπόσχεται άμεση χαλάρωση ακόμη και στον οδοντίατρο δημιούργησαν αμερικανοί νευροεπιστήμονες. Ο λόγος για το ΝuCalm, το οποίο μέσω απαλών δονήσεων που εκπέμπει στον εγκέφαλο μπορεί να χαλαρώσει ακόμη και τους πιο αγχωμένους ασθενείς. ..

Η διέγερση κρανιακής ηλεκτροθεραπείας (cranial electrotherapy stimulation- CΕS), όπως ονομάζεται η ηρεμιστική προσέγγιση, επιτυγχάνεται με μια συσκευή που θυμίζει μεγάλα ακουστικά και συνδυάζεται με ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά και ένα χάπι που περιέχει γ-αμινοβουτυρικό οξύ (γνωστό και ως GΑΒΑ), μια ουσία που εντοπίζεται στον εγκέφαλο και δρα ως φυσικό ηρεμιστικό.

Με τον τρόπο αυτόν, κατά τους ειδικούς, ο ασθενής χαλαρώνει ακόμη περισσότερο. Κλινικές δοκιμές μάλιστα έδειξαν ότι το σύστημα CΕS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και κατά της αϋπνίας ή του χρόνιου και μετατραυματικού στρες, καθώς οδηγεί στην απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσιών που συνδέονται με τη χαλάρωση και την αίσθηση ευεξίας.

Σε πρόσφατη μελέτη αμερικανού οδοντιάτρου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Αcademy of General Dentistry», φάνηκε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, παρά το γεγονός ότι κρατά τον ασθενή σε συνειδητή κατάσταση, περιορίζει τα συμπτώματα του στρες ως και πάνω από 50%.
tovima/ M.A.R.C-review