καθηγητής Χουάν ντε Λάρα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνδύασε την αρχαιολογία με την προηγμένη τεχνολογία 3D για να αποκαλύψει πώς οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν εξελιγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα τρομερό σκηνικό θεϊκού θεάματος.
Εφαρμόζοντας τεχνολογίες ψηφιακής μοντελοποίησης και φυσικής προσομοίωσης φωτισμού, επιστήμονες και ερευνητές αναπαρήγαγαν με εκπληκτική ακρίβεια κάθε λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής του Παρθενώνα, αποκαλύπτοντας όχι μόνο την εξωτερική του μορφή αλλά και τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο φωτισμός στο εσωτερικό του ναού.
«Φανταστείτε να μπαίνετε στον Παρθενώνα. Τα μάτια σας είναι ακόμη κουρασμένα από τον λαμπερό ήλιο και η όρασή σας προσαρμόζεται σταδιακά στον φωτισμό του ναού», ανέφερε αρχικά ο Λάρα. «Καθώς το φως του ήλιου φιλτράρεται από την πόρτα του ναού, αντανακλάται στο χρυσό των ενδυμάτων της θεάς. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που σκόπευαν να δημιουργήσουν οι αρχιτέκτονες και ιδίως ο Φειδίας. Πρέπει να ήταν μαγικό» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Παρθενώνας 3D
Ο καθηγητής Χουάν ντε Λάρα έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα για το έργο «Parthenon 3D» και ελπίζει ότι η προσέγγισή του θα εμπνεύσει και άλλους να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες αναπαραστάσεις άλλων ιστορικών μνημείων.