Στη Σαντορίνη μεταβαίνει το πρωί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, Κώστας Συνολάκης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εντεινόμενη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες.
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή PRIME αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη, μαζί με τον πρωθυπουργό, είπε ότι: «Θα δούμε την Πολιτική προστασία. Για μένα είναι πολύ σημαντικό, πέραν αυτής της αποστολής, να δω που θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος, είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας».
Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές και τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα ένα τσουνάμι» και σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο, «κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρροιογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή, σήμερα. Βέβαια χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα».
Σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, επεσήμανε:
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε [ένα νέο ηφαίστειο] εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολόμπο, μερικούς άλλους κρατήρες».