Για πάνω από πέντε δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να προβλέψουν το μελλοντικό κλίμα της Γης. Η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη ωστόσο το project έχει δυσκολίες. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, η ικανότητά μας να προβλέπουμε επακριβώς τις επιπτώσεις παραμένει περιορισμένη, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τους επιστήμονες.
Τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα έχουν αποδειχθεί πολύτιμα στην κατανόηση της συνολικής πορείας της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Ωστόσο, όταν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η πιθανότητα για κύματα ζέστης σε συγκεκριμένες πόλεις ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τα μοντέλα δεν είναι σε θέση να προβλέψουν επακριβώς το μελλοντικό κλίμα, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Αυτή η ασυμφωνία προκύπτει επειδή τα παγκόσμια κλιματικά συστήματα είναι απίστευτα πολύπλοκα. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των νεφών, των ωκεανών και των μορφών του εδάφους συμβαίνουν σε κλίμακες πολύ μικρές ώστε ακόμη και τα πιο προηγμένα μοντέλα να μην μπορούν να τις επιλύσουν πλήρως.
Το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η ύπαρξη hot spots όπως αποκαλούνται, περιοχές δηλαδή που εμφανίζουν ακραίες θερμοκρασίες υψηλότερες από ότι τα μοντέλα προβλέπουν.
Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει σημαντικές αναντιστοιχίες μεταξύ των μοντέλων και των αποτελεσμάτων του πραγματικού κόσμου. Αυτές οι αναντιστοιχίες υπογραμμίζουν τις προκλήσεις της μοντελοποίησης ενός τόσο περίπλοκου συστήματος όπως το κλίμα της Γης. Η κύρια δυσκολία έγκειται στο επίπεδο λεπτομέρειας που απαιτείται.
Οι ακριβείς τοπικές προβλέψεις απαιτούν μοντέλα που λειτουργούν σε πολύ μικρές κλίμακες, γεγονός που απαιτεί υπολογιστική ισχύ πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι σήμερα διαθέσιμη. Αν θέλουμε να προβλέψουμε το μελλοντικό κλίμα της Γης, πρέπει να βρούμε τρόπους να παρακάμψουμε αυτά τα εμπόδια.