Απρόσμενη εξέλιξη στην αποστολή της NASA η οποία γράφει καθημερινά διαστημική ιστορία. |
Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA που συνεχίζει το επικό του ταξίδι έξω από το ηλιακό μας σύστημα επικοινώνησε με τη Γη με ένα πομπό σημάτων που ήταν απενεργοποιημένος τέσσερις δεκαετίες γεγονός εντυπωσιακό όσο και απρόσμενο με τους τεχνικούς της αποστολής να προσπαθούν να μάθουν τι συνέβη.
Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και εδώ και λίγα χρόνια έχουν βγει από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ταξιδεύοντας στο διαστρικό κενό στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα για το περιβάλλον που υπάρχει έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Όπως είναι ευνόητο τα δύο σκάφη έχουν όλο και λιγότερη ενέργεια για τα επιστημονικά τους όργανα και τις συσκευές θέρμανσης που διαθέτουν. Κατά καιρούς οι μηχανικοί που επιβλέπουν την αποστολή αποφασίζουν ποια τμήματα των δύο διαστημοπλοίων θα δέχονται ενέργεια και ποια θα πρέπει να απενεργοποιηθούν για να παρατείνουν την ζωή στα δύο σκάφη.
Το Voyager 1 από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024 σιώπησε προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ομάδα της αποστολής που δεν μπορούσε να επικοινωνήσουν με το σκάφος. Για μια ακόμη φορά όμως το Voyager 1 απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρό (διαστημικό) καρύδι και οι αντοχές του είναι ανεξάντλητες καταφέρνοντας να επικοινωνήσει ξανά τον περασμένο Απρίλιο.
Πρόσφατα υπήρξε εκ νέου μια αδυναμία επικοινωνίας με το Voyager 1 αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA το σκάφος επικοινώνησε απενεργοποιώντας το βασικό σύστημα επικοινωνίας που λειτουργεί στη συχνότητα μικροκυμάτων Χ και ενεργοποιώντας το δευτερεύων σύστημα που λειτουργεί στη συχνότητα μικροκυμάτων S το οποίο ήταν ανενεργό από το μακρινό 1981.
«Η διακοπή του πρωτεύοντος συστήματος φαίνεται να προκλήθηκε από το σύστημα προστασίας του διαστημικού σκάφους το οποίο ανταποκρίνεται αυτόνομα σε ζητήματα επί του σκάφους. Η ομάδα της αποστολής εργάζεται τώρα για να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι συνέβη και να επαναφέρουν το Voyager 1 στην κανονική λειτουργία» αναφέρει η NASA.