Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η φωτονική πυριτίου είναι σημαντική για να ξεπεράσει το σημαντικό εμπόδιο στο τσιπ.



 Για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των ηλεκτρικών σημάτων, τα οποία πλησιάζουν τα φυσικά τους όρια, η φωτονική πυριτίου χρησιμοποιεί φως για τη μετάδοση δεδομένων.Το εργαστήριο JFS Laboratory με βάση το Ουχάν, ένα ερευνητικό κέντρο ημιαγωγών που χρηματοδοτείται από το κράτος, ανακοίνωσε ένα «ορόσημο» στην ανάπτυξη φωτονικής πυριτίου.

Ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις υπάρχουσες προκλήσεις σχεδιασμού τσιπ και να επιτύχει τεχνολογική ανεξαρτησία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το εργαστήριο, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei και αποτελεί εθνικό κόμβο για έρευνα φωτονικής, άναψε με επιτυχία μια πηγή φωτός λέιζερ ενσωματωμένη με ένα τσιπ με βάση το πυρίτιο για πρώτη φορά στην Κίνα, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.




Συμπλήρωση βασικού κενού στην οπτοηλεκτρονική

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η εξέλιξη σημαίνει ότι η Κίνα έχει συμπληρώσει «ένα από τα λίγα κενά» στην τεχνολογία της οπτοηλεκτρονικής με μια σημαντική ανακάλυψη στη φωτονική του πυριτίου.

Η φωτονική πυριτίου χρησιμοποιεί οπτικά σήματα για τη μετάδοση δεδομένων, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών ηλεκτρικών σημάτων. Το εργαστήριο τόνισε ότι η μετάδοση ηλεκτρικού σήματος μεταξύ των τσιπ πλησιάζει τα φυσικά της όρια, καθιστώντας αυτή την εξέλιξη κρίσιμη.

Με μια κρατική επένδυση 8,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), η JFS, που ιδρύθηκε το 2021, είναι ένας από τους βασικούς θεσμούς της Κίνας που είναι αφοσιωμένοι στην επίτευξη τεχνολογικών καινοτομιών, ανέφερε η South China Morning Post.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του για την ανάπτυξη προηγμένων τσιπ για επεξεργασία δεδομένων, γραφικά και τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι παγκόσμιοι ηγέτες ημιαγωγών επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη φωτονική του πυριτίου.

Ωστόσο, η μετατροπή των επιστημονικών ανακαλύψεων σε αυτόν τον τομέα σε εμπορικά προϊόντα παραμένει μια σημαντική πρόκληση για πολλές εταιρείες. Η παγκόσμια αγορά τσιπ φωτονικών πυριτίου αναμένεται να φτάσει τα 7,86 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η κορυφαία εταιρεία κατασκευής τσιπ με συμβόλαια στον κόσμο, επιδιώκει ενεργά τις εξελίξεις στη φωτονική του πυριτίου. Ο αντιπρόεδρός του, Douglas Yu Chen-hua, δήλωσε πέρυσι ότι ένα «καλό σύστημα ενσωμάτωσης φωτονικής πυριτίου» θα μπορούσε να επιλύσει κρίσιμα ζητήματα στην ενεργειακή απόδοση και την υπολογιστική ισχύ κατά την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μια «αλλαγή παραδείγματος» στον κλάδο.

Οι ηγέτες σχεδιασμού τσιπ των ΗΠΑ Nvidia και Intel, μαζί με την κινεζική Huawei Technologies, εστιάζουν επίσης στις καινοτομίες στη φωτονική πυριτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της SEMI, μιας διεθνούς ένωσης βιομηχανίας ημιαγωγών, η παγκόσμια αγορά για τσιπ φωτονικής πυριτίου προβλέπεται να αυξηθεί από 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 σε 7,86 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
https://www.youtube.com/watch?v=g8Qav3vIv9s

Ωστόσο, η φωτονική πυριτίου μπορεί να προσφέρει μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία στην Κίνα, όπου οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ σε προηγμένες τεχνολογίες κατασκευής τσιπ έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη των παραδοσιακών ημιαγωγών. Πίσω το 2022, ο Sui Jun, πρόεδρος της startup Sintone ημιαγωγών με έδρα το Πεκίνο, σημείωσε ότι τα τσιπ φωτονικής πυριτίου μπορούν να κατασκευαστούν εγχώρια χρησιμοποιώντας «σχετικά ώριμες πρώτες ύλες και εξοπλισμό», χωρίς την ανάγκη για μηχανήματα λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους (EUV). τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή παραδοσιακών ηλεκτρικών τσιπ.

Οι μηχανές EUV, ζωτικής σημασίας για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, θεωρούνται σημαντικό εμπόδιο για την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών, καθώς οι εγχώριες εταιρείες αγωνίζονται να παράγουν μαζικά αυτά τα βασικά εργαλεία.



Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/10/blog-post_6.html