Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τα δίκτυα 6G θα καταναλώνουν τη μπαταρία των κινητών σε μισή ώρα

 


Την στιγμή που ο σύγχρονος κόσμος προσπαθεί να ενσωματώσει στην καθημερινότητα του τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) που υπόσχονται υλοποίηση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) όπου διάφορες συσκευές και συστήματα συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια ανάπτυξης των δικτύων 6G και μαζί της έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις δυνατότητες τους. Το δίκτυο 6G αποκαλείται Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Everything) και υπόσχεται μια νέα ψηφιακή και τηλεπικοινωνιακή επανάσταση για την ανθρωπότητα.

Το 6G είναι η επόμενη φάση της ασύρματης τεχνολογίας, που ενσωματώνει νέες προσεγγίσεις όπως υπολογιστικά συστήματα αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εντελώς νέου τύπου Διαδικτύου.


Οι ερευνητές του 6G έχουν επίσης εξετάσει τη δυνατότητα των κυμάτων terahertz, ραδιοκυμάτων που βρίσκονται στο όριο μεταξύ των μικροκυμάτων και της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Αυτά τα ραδιοκύματα υπόσχονται δραστική μείωση των καθυστερήσεων μετάδοσης δεδομένων και ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως και 1 Tbps. Αυτό είναι χίλιες φορές πιο γρήγορα από τις ταχύτερες ταχύτητες Wi-Fi που προσφέρουν σήμερα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εκατό φορές πιο γρήγορα από την μάξιμουμ απόδοση και ταχύτητα μετάδοσης που μπορούν να φτάσουν τα δίκτυα 5G.

Στις πρώτες ερευνητικές μελέτες που παρουσιάστηκαν για το 6G αλλά και όσα αναφέρουν οι ειδικοί το δίκτυο αυτό θα χρησιμοποιήσει τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία σχεδιασμένη για χρήση στα κινητά τηλέφωνα και θα την αξιοποιήσει σε ένα πολύ ευρύτερο σύνολο χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, της γεωργίας και της δημιουργίας έξυπνων κατοικιών. Στην πορεία ο μέσος άνθρωπος θα βιώσει μια απρόσκοπτη συνδεσιμότητα μεταξύ του Διαδικτύου και της καθημερινής ζωής.

Οι μπαταρίες

Μιλώντας στο Βρετανικό Φεστιβάλ Τεχνολογίας ο Έντι Μπολ, επιστήμονας ραδιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ εξηγεί ότι οι τρομερές δυνατότητες των δικτύων 6G που θα επιτρέπουν για παράδειγμα να «κατεβάσει» κάποιος σε μια ηλεκτρονική συσκευή 40-50 ταινίες σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα μετατρέπουν τα κινητά τηλέφωνα σε μια… μαύρη τρύπα κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Μπολ εκτιμά ότι τα κινητά τηλέφωνα στην εποχή του 6G ένα πλήρως φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να λειτουργεί για μόλις 30 λεπτά και στη συνέχεια θα χρειάζεται επαναφόρτιση κάτι που σημαίνει ότι παράλληλα μαζί με την ανάπτυξη του 6G θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια εμφάνισης νέας τεχνολογίας μπαταριών για κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη αυτονομία στους κατόχους τους.

Naftemporiki.gr