Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τρομάζουν οι προειδοποιήσεις του Stephen Hawking για την τεχνητή νοημοσύνη

 


Ο καθηγητής Stephen Hawking δεν είναι ο μόνος που φοβόταν την εξέλιξη και τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα

διακεκριμένος καθηγητής Stephen Hawking έχει ισχυριστεί ότι οι προσπάθειες να δημιουργηθούν μηχανές σκέψης αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξή μας, κι αυτό πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε μπει στη ζωή της ανθρωπότητας.

Ειδικότερα, ο Stephen Hawking μιλώντας στο BBC είχε πει ότι «η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου γένους».


Η προειδοποίησή του ήρθε ως απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με την αναβάθμιση της τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιούνταν προκειμένου ο καθηγητής να μπορεί να επικοινωνεί και η οποία στηριζόταν στις βασικές μορφές της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια ώρα όμως, άλλοι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τα όσα είχε ισχυριστεί τότε ο καθηγητής Stephen Hawking.

Υπενθυμίζεται πως ο Stephen Hawking είχε διαγνωστεί με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), που συνήθως αναφέρεται στις ΗΠΑ ως νόσος του Λου Γκέριγκ. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο παρεμβαίνει στα μηνύματα στους μύες του σώματος. Στην πορεία, ο θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος για να επικοινωνεί χρησιμοποίησε ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την Intel.

Η τεχνολογία του συστήματος, που χρησιμοποιείται ήδη στο πληκτρολόγιο των smartphones, κατάφερνε να «μαθαίνει» πώς σκεφτόταν ο καθηγητής και στη συνέχεια πρότεινε τις λέξεις που πιθανόν να ήθελε να χρησιμοποιήσει εκείνος.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τον άνθρωπο

Ο καθηγητής είχε πει ότι οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε, είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες, ωστόσο είχε εκφράσει τις φοβίες του σχετικά με τις συνέπειες, καθώς αυτές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο Rollo Carpenter, δημιουργός του Cleverbot είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε υπεύθυνοι της τεχνολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δυνατότητές της θα λύσουν πολλά από τα παγκόσμια προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα θα αξιολογούνται συνεχώς». Να σημειωθεί πως το λογισμικό της Cleverbot έχει καταφέρει να ξεγελάσει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, καθώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε… άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Carpenter, απέχουμε πολύ από το να έχουμε την υπολογιστική ισχύ ή την ανάπτυξη των αλγορίθμων που απαιτούνται για την επίτευξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί αν μια μηχανή ξεπεράσει τη δική μας νοημοσύνη, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα βοηθηθούμε στο έπακρον απ’ αυτήν ή αν θα μας καταστραφούμε». Ωστόσο ο ίδιος στοιχηματισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί ως μία ευεργετική «δύναμη».

Δεν φοβόταν μόνο ο Stephen Hawking για το μέλλον

Ο καθηγητής Χόκινγκ δεν είναι μόνος που φοβόταν για το μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι έξυπνες μηχανές που αποδεικνύονται ικανές να αναλαμβάνουν εργασίες, οι οποίες προορίζονται για τους ανθρώπους, θα συμβάλουν ώστε να εξαφανιστούν πολύ γρήγορα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής πυραύλων Space X, φοβάται επίσης την τεχνητή νοημοσύνη. Μακροπρόθεσμα, ο επιχειρηματίας προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «η μεγαλύτερη υπαρξιακή μας απειλή».

*Με πληροφορίες από BBC

https://www.newsbomb.gr