Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκέφτεται να διαλύσει την Google

 


Η μητρική Alphabet της Google ενδέχεται να χρειαστεί να χωρίσει τις επιχειρήσεις της σε διαφορετικές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να διαχωρίσει το Android και το Chrome από την Google και υπάρχουν συζητήσεις για ανεξαρτησία του AdWords.

Αυτές είναι από τις πιο σκληρές προτάσεις που συζητήθηκαν, προκειμένου να μην μπορεί η Google να γίνει μονοπώλιο, λες και δεν είναι ήδη. Σκέφτονται επίσης να αναγκάσουν την εταιρία να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές της, ώστε να μην μπορεί να καταχραστεί τη θέση της.


Οι συνομιλίες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί, μετά την απόφαση της δικαστή Amit Mehta, που θεωρεί πως η Google μονοπωλεί την αγορά των μηχανών αναζήτησης, πληρώνοντας πάνω από $2.5 δις δολάρια σε εταιρίες όπως η Apple και η Samsung, για να την ενσωματώνουν σαν προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, στις συσκευές τους.

Η απόφαση ήταν ιστορική, καθώς είναι πρώτη φορά που Αμερικάνικη εταιρία κρίθηκε ένοχή σε δικαστήριο, μετά από 40 χρόνια.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν διαπιστώθηκε ότι η AT&T αποκτούσε παράνομο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας. Το 1984, διατάχθηκε να χωρίσει τις υπηρεσίες της σε διαφορετικές εταιρείες.

Οι αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν κάτι παρόμοιο με τη Microsoft πριν από δύο δεκαετίες και απέτυχαν, και τώρα ο χρόνος θα δείξει εάν θα καταφέρει να πιέσει την Google να χωρίσει το Chrome, το Android και το AdWords, τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της.

Μπορεί το δικαστήριο να έχει δίκιο, όμως ο βασικότερος λόγος που η Google έχει το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών, είναι γιατί η μηχανή αναζήτησή που έχει χτίσει, είναι με διαφορά η καλύτερη αυτή τη στιγμή. Το κακό είναι πως κανείς σχεδόν δε γνωρίζει πως δουλεύει ακριβώς και πως κατατάσσει τα αποτελέσματα.

https://techmaniacs.gr/