Ανατρέπεται η κοσμολογική ιστορία του Γαλαξία
Γνωρίζαμε ότι ο γαλαξίας μας είναι πανάρχαιος αλλά μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ανήκει στις πρώτες γενιές γαλαξιών αφού εντοπίστηκαν άστρα γειτονικά στον Ήλιο τα οποία σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα γεννήθηκαν λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
Η κρατούσα κοσμολογική θεωρία αναφέρει ότι μετά την Μεγάλη Έκρηξη υπήρξε μια περίοδος που ονομάζεται Κοσμικός Μεσαίωνας στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρχε κάποια εμφανής κοσμική δραστηριότητα το Σύμπαν ήταν ένας σκοτεινός παγωμένος κόσμος μέχρις ότου έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα άστρα και ακολούθως οι πρώτοι γαλαξίες.
Η χρονική περίοδος που διήρκεσε ο Κοσμικός Μεσαίωνας μεταβάλλεται από νέες ανακαλύψεις αλλά εκτιμάται ότι διήρκεσε μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη. Άρα οι γαλαξίες που έκαναν την εμφάνιση τους πριν περάσουν ένα δισ. έτη όπως είναι ευνόητο είναι πραγματικοί κοσμικοί μαθουσάλες και η μελέτη τους μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του Σύμπαντος.
Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι αυτός ο κοσμικός δίσκος στον οποίο βρίσκεται ο Ήλιος και τα άστρα που αποτέλεσαν αντικείμενο της νέας μελέτης σχηματίστηκε πριν από περίπου 8 έως 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε με τη βοήθεια της τεχνολογίας της μηχανικής μάθησης, ότι ορισμένα από τα άστρα του δίσκου που είναι κοντινά στον Ήλιο είναι ηλικίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών.
Στο γράφημα σημειώνονται με τα βελάκια τα άστρα που μελετήθηκαν τα οποία βρίσκονται κοντά στον Ήλιο. Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα νεαρής ηλικίας άστρα και με κόκκινο τα αρχαία. πηγή φωτό. (NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC/Caltech))
Η ανακάλυψη
Οι ερευνητές χρονολόγησαν αυτά τα αρχαία αστέρια μελετώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή αποστολή χαρτογράφησης του γαλαξία μας GAIA.
«Αυτά τα αρχαία αστέρια στον δίσκο υποδηλώνουν ότι ο σχηματισμός αυτού του δίσκου του γαλαξία μας ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, περίπου 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα», δήλωσε ο Σαμίρ Νεπάλ, που μελετά τον γαλαξία μας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής Πότσνταμ (AIP), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 800.000 αστέρια στην ηλιακή γειτονιά, η οποία οριοθετείται περίπου 3.200 έτη φωτός γύρω από τον Ήλιο. Η ομάδα χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να συνδυάσει διαφορετικά δεδομένα, δίνοντας μετρήσεις για μεταβλητές όπως η ηλικία και το περιεχόμενο μετάλλων των αστεριών. Αυτά τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα αυτών των άστρων ήταν ηλικίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ετών και μερικά ήταν άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών.