Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη – Πού θα είναι ορατό το βόρειο Σέλας

 


Το βόρειο σέλας θα μπορούσε να κοσμήσει τον ουρανό πιο νότια από ό,τι συνήθως, λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας που θα επηρεάσει τη Γη, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Το κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, γνωστή ως G3 – το τρίτο υψηλότερο επίπεδο από τα πέντε επίπεδα – για την περίοδο από 29 έως 31 Ιουλίου.

Η δραστηριότητα είναι πιθανό να κορυφωθεί σήμερα, καθώς οι ηλιακές εκλάμψεις που προκαλούν σέλας και οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας από τον ήλιο καταφτάνουν στη Γη, σύμφωνα με το NOAA.

Οι ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι σπάνιες, ιδίως της κατηγορίας G5, που είχε σημειωθεί στις 10 Μαΐου. Το γεγονός αυτό έκανε τότε ορατό σε πολλά μέρη του πλανήτη.


Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να συνοδεύονται από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), ένα νέφος πλάσματος – φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη μέσα σε μερικές ημέρες. Από την αλληλεπίδρασή τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζεται το βόρειο σέλας, η γιγαντιαία, πολύχρωμη «κουρτίνα» φωτός που κυματίζει στον ουρανό.

Σύμφωνα με το ΝΟΑΑ, βόρειο σέλας θα δουν οι κάτοικοι του Καναδά και ενός μέρους των βόρειων ΗΠΑ.

«Με λίγη τύχη» ίσως να εμφανιστεί το φαινόμενο και στη βόρεια Ευρώπη, στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο SpaceWeatherLive.

Οι CME μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Η ηλιακή δραστηριότητα, με βάση τον ενδεκαετή κύκλο της, αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη του 2024 μέχρι το 2026.

Η ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, το λεγόμενο «επεισόδιο του Κάρινγκτον», από το όνομα του αστρονόμου που την παρατήρησε, είχε σημειωθεί το 1859. Αναφορές θέλουν τότε να «υπερφορτίζονται» οι γραμμές του τηλέγραφου».


Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αναγνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.


Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ, ως προς την έντασή τους, σε μια κλίμακα G: Από G1 την πιο αδύναμη, έως G5 την πιο ισχυρή.

https://www.kathimerini.gr