Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Η Nokia πραγματοποίησε την πρώτη 3D τηλεφωνική κλήση που υπόσχεται επανάσταση στις επικοινωνίες


 Ο καλών ακούει τα πάντα στην άλλη γραμμή σαν είναι παρών στον ίδιο χώρο με αυτόν που συνομιλεί

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Πέκα Λούντμαρκ πραγματοποίησε μια τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται «immersive audio and video» η οποία βελτιώνει την ποιότητα μιας κλήσης με τρισδιάστατο ήχο, κάνοντας τις αλληλεπιδράσεις πιο ζωντανές.
«Παρουσιάσαμε το μέλλον των φωνητικών κλήσεων», είπε ο Λούντμαρκ, ο οποίος ήταν επίσης παρών όταν έγινε η πρώτη κλήση 2G το 1991.

Οι τρέχουσες κλήσεις smartphone είναι μονοφωνικές που συμπιέζουν τα δεδομένα ήχου μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι «επίπεδος» και χωρίς πολλές λεπτομέρειες από το γύρω περιβάλλον. Η νέα τεχνολογία θα φέρει ήχο 3D όπου ο καλών θα ακούει τα πάντα σαν να ήταν δίπλα στο άλλο άτομο.



«Είναι το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός στην εμπειρία φωνητικών κλήσεων από την εισαγωγή του μονοφωνικού ήχου τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται σήμερα σε smartphone και υπολογιστές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Τζένι Λουκάντερ πρόεδρος της Nokia Technologies.

Οι δυνατότητες

Η κλήση πραγματοποιήθηκε με τον Στέφαν Λίντστρομ Πρέσβη της Φινλανδίας για την Ψηφιοποίηση και τις Νέες Τεχνολογίες. “Αυτό θα γίνει το νέο πρότυπο επικοινωνίας έτσι ώστε οι πάροχοι δικτύου, οι κατασκευαστές chipset, οι κατασκευαστές ακουστικών να μπορούν να αρχίσουν να το εφαρμόζουν στα προϊόντα τους» υποστηρίζει ο Λουκάντερ.

Η Nokia πραγματοποίησε την κλήση χρησιμοποιώντας ένα κανονικό smartphone μέσω δημόσιου δικτύου 5G. Εκτός από τις καθηλωτικές κλήσεις από άτομο σε άτομο, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλήσεις συσκέψεων όπου οι φωνές των συμμετεχόντων μπορούν να διαχωριστούν με βάση τη χωρική τους θέση, δήλωσε ο Γιούρι Χουαπανέμι, επικεφαλής της έρευνας ήχου στη Nokia Technologies.

Naftemporiki.gr