Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Τα μικρά άστρα κατασκευάζουν βραχώδεις πλανήτες χωρίς τα υλικά που τους κάνουν φιλικούς στη ζωή

 

Οι δίσκοι γύρω από αυτά τα άστρα δεν διαθέτουν νερό και οξυγόνο

Τα άστρα στο μέγεθος του Ήλιου δεν είναι τα πιο κοινά στον γαλαξία μας. Τα πολύ μικρότερα αστέρια είναι πολύ πιο κοινά και έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα άστρα υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα άστρα τον σχηματισμός βραχωδών πλανητών τον τύπο πλανητών που βασιζόμενοι στην εμπειρία της Γης οι επιστήμονες στοχεύουν περισσότερο ως πιθανούς κόσμους να διαθέτουν ζωή.

Μία νέα έρευνα παρέχει πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες γύρω από αυτά τα μικρά αστέρια, που ονομάζονται αστέρια πολύ χαμηλής μάζας (VLMS) και τα ευρήματα δείχνουν πώς η χημεία στους δίσκους αερίου και σκόνης γύρω από τα VLMS, τους δίσκους από τους οποίους αντλούν τα υλικά τους οι πλανήτες που σχηματίζονται διαφέρει ουσιαστικά από τους ανάλογους δίσκους που δημιουργούνται γύρω από άστρα όπως ο Ήλιος .


Η ανακάλυψη

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να κάνει παρατηρήσεις σε έναν εξωπλανήτη που βρίσκεται στη φάση του σχηματισμού του στον δίσκο ύλης που υπάρχει γύρω  από ένα νεογέννητο αστέρι που ονομάζεται ISO-ChaI 147. Η μάζα του άστρου είναι περίπου 11% αυτής του Ήλιου, η διάμετρός του περίπου το 43% και η φωτεινότητά του περίπου 2%.

Το ISO-ChaI 147 βρίσκεται περίπου 625 έτη φωτός από τη Γη. Οι παρατηρήσεις του Webb έδειξαν ότι το αέριο στον πρωτοπλανητικό δίσκο αυτού του άστρου – συστατικά για μελλοντικούς πλανήτες – είναι πλούσιο σε άνθρακα χωρίς στοιχεία υδρατμών, σε αντίθεση με το πλούσιο σε οξυγόνο αέριο και άφθονο σε υδρατμούς σε τέτοιους δίσκους γύρω από νεογέννητα αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο.

Η ανακάλυψη αν επιβεβαιωθεί με επόμενες είναι σίγουρα σημαντική δεδομένης της συχνότητας των μικρών άστρων στο Σύμπαν αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα αν αυτές οι διαφορές στη σύσταση των δίσκων ύλης ανάμεσα στα μικρά και τα μεγαλύτερα άστρα μπορεί να επηρεάσει τη  κατοικησιμότητα των βραχωδών πλανητών που σχηματίζονται γύρω από τα μικρά άστρα.

Naftemporiki.gr