Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα με αποτελέσματα πρωτοφανή στα ιατρικά χρονικά
FILE PHOTO: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο . Screenshot via YouTube@UC DavisHealth/
* Επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο
Οι γιατροί στην Αγγλία χαιρετίζουν ως ανήκουστα και άνευ προηγουμένου τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δείχνουν ότι ένα νέο φάρμακο σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στα ιατρικά χρονικά.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη παρέμεναν ακόμη εν ζωή πέντε χρόνια αργότερα χωρίς εξέλιξη της νόσου τους, έδειξαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.
Το ποσοστό ήταν 8% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο, σύμφωνα με τη δοκιμή.
Τα αποτελέσματα είναι τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη (PFS) που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου στον κόσμο. Παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο σήμερα Παρασκευή.
«Από όσο γνωρίζουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Benjamin Solomon, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στη δοκιμή, 3, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν είτε λορλατινίμπη (149 ασθενείς) είτε κριζοτινίμπη (147 ασθενείς, εκ των οποίων οι 142 έλαβαν τελικά θεραπεία).
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες. Σε περίπου 25% από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό σε ALK. Η λορλατινίμπη και η κριζοτινίμπη είναι και οι δύο αναστολείς της κινάσης τυροσίνης ALK (TKIs). Τα ALK TKIs είναι στοχευμένες θεραπείες που συνδέονται με την πρωτεΐνη ALK που βρίσκεται στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό σε ALK και σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
«Παρά τις σημαντικές προόδους με ALK TKI νεότερης γενιάς, η πλειονότητα των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με ALK TKI δεύτερης γενιάς θα έχουν εξέλιξη της νόσου τους εντός τριών ετών», δήλωσε ο Solomon.
«Η λορλατινίμπη είναι η μόνη ALK TKI που έχει αναφέρει πενταετή επιβίωση χωρίς εξέλιξη και ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα, η πλειοψηφία των ασθενών συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της νόσου τους, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της νόσου στον εγκέφαλο».
Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 60% στους ασθενείς που έλαβαν λορλατινίμπη και 8% στην ομάδα της κριζοτινίμπης.
«Δεν χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό για να δεις τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο φαρμάκων», είπε η Δρ Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός του Asco. «Εξήντα τοις εκατό η πενταετής επιβίωση χωρίς εξέλιξη σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι κάτι το ανήκουστο».
Ο Δρ Ντέιβιντ Σπίγκελ, ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sarah Cannon στο Λονδίνο, μιας κορυφαίας παγκοσμίως μονάδας κλινικών δοκιμών που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο, χαιρέτισε τα ευρήματα. «Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεδομένων είναι πέραν κάθε προσδοκίας», είπε.
Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες. Ζητήματα σχετιζόμενα με τη θεραπεία εμφανίστηκαν στο 77% των ασθενών που έλαβαν λορλατινίμπη και στο 57% των ασθενών που έλαβαν κριζοτινίμπη. Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν στη δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από την Pfizer ήταν οίδημα, υψηλή χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.
Ο επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, καθηγητής Τσαρλς Σουάντον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα «ρηξικέλευθα» αποτελέσματα θα προσφέρουν νέα ελπίδα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.
«Παρά την πρόοδο στην κατανόησή μας για τη νόσο, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να ελέγξουμε τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί και υπάρχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε.
«Δείχνοντας τη δύναμη των φαρμάκων που αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να μας παρουσιάσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσουμε τον καρκίνο εν τη γενέσει του και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του στον εγκέφαλο.
«Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν λορλατινίμπη δεν παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου τους μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν crizotinib παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου μετά από μόλις εννέα μήνες.
«Η έρευνα όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα και για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».