Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη» αναφέρει νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη


Εντοπίστηκε η αυξημένη παρουσία οξυγόνου στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη

Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο (πολύ) μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του αρχικά με μεγάλους ωκεανούς και στη συνέχεια με λίμνες και ποτάμια. Ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη, αυτός της αποστολής Perseverance της NASA, βρίσκεται σε ένα σημείο αυτή την στιγμή που πιστεύεται ότι κάποτε ήταν δέλτα ενός ποταμού και άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής εκεί έστω και μικροβιακές είναι αυξημένες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «JGR Planets» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος των ΗΠΑ αναφέρει ότι η μελέτη βράχων διάσπαρτων σε μια αρχαία ακτογραμμή στον Άρη δείχνει ότι πλανήτης κάποτε έμοιαζε πολύ περισσότερο με τη Γη από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Ο αφανής ήρωας

Οι βράχοι, που ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ Curiosity της NASA, είναι ασυνήθιστα πλούσιοι σε οξείδιο του μαγγανίου, μια χημική ουσία που προσθέτει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κάποτε κατοικήσιμος Άρης μπορεί να είχε επίπεδα οξυγόνου παρόμοια με τη Γη και συνθήκες φιλικές προς τη ζωή νωρίς στην ιστορία του, λένε οι ερευνητές.

Η NASA αποκαλεί το μαγγάνιο στη Γη «έναν αφανή ήρωα στην εξέλιξη της ζωής». Οι επιστήμονες γνωρίζουν από τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας ότι το μαγγάνιο ήταν άφθονο σε πετρώματα και στους ωκεανούς πριν από την εμφάνιση των πρώιμων μορφών ζωής πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι άνοιξε το δρόμο για το οξυγόνο στο οποίο βασίζεται τώρα η περισσότερη ζωή.
Ειδικοί που διάβασαν την νέα μελέτη υποστηρίζουν πάντως ότι τα ευρήματα είναι αξιόλογα αλλά όχι τέτοια που να μπορούμε να πούμε με οριστικό τρόπο ότι ο Άρης ήταν το ίδιο φιλικός στη ζωή με τη Γη και χρειάζονται επιπλέον ευρήματα και αναλύσεις για να πιστοποιηθεί η ανακάλυψη.

Naftemporiki.gr