Μικροσκοπικό αλλά εξαιρετικά αποδοτικό αυτόνομο όχημα |
Όλα δείχνουν ότι και το φετινό καλοκαίρι θα ακολουθήσει τα προηγούμενα με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και μακράς διάρκειας καύσωνες συνθήκες που θα απειλήσουν για μια ακόμη φορά τις δασικές περιοχές της Ελλάδας. Σε λίγες μέρες, στην έκθεση BEYOND 2024 στη Θεσσαλονίκη (24-26 Απριλίου), η Ελληνική Τεχνολογία Ρομποτικής (HTR), καλεσμένη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα παρουσιάσει το THERON, ένα μικρό, αυτόνομο όχημα φύλαξης και πυρόσβεσης δασικών περιοχών.
Το Naftemporiki.gr μίλησε με τον Δρ. Αναστάσιο Κατελούζο, Media and Documentation Μanager της HTR για το ρομπότ.
Πως προέκυψε η δημιουργία του ΤΗΕRON;
Η HTR αναπτύσσει από το 2017 μια ειδική τεχνολογία τροχών, που επιτρέπουν την κίνηση σε δύσκολα εδάφη με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Πέρα από τις εφαρμογές των τροχών αυτών σε σεληνιακά οχήματα, στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία υπάρχουν και οι τομείς της Άμυνας και της Πολιτικής Προστασίας, όπου οι τροχοί μπορούν να δώσουν λύσεις σε σοβαρά και επείγοντα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες. Η HTR συνδύασε την τεχνολογία των τροχών με την ηλιακή ενέργεια, που αφθονεί στη χώρα μας το καλοκαίρι, δημιουργώντας ένα μικρό αλλά απίστευτα εύχρηστο όχημα φύλαξης.
Ποια είναι τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του THERON;
Το όχημα έχει σχεδιαστεί αρκετά μικρό, ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά του αλλά και τη λειτουργία του σε στενά δασικά μονοπάτια, ενώ συγχρόνως είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί αν ανταπεξέλθει στην τραχύτητα του φυσικού εδάφους και στη μεταφορά φορτίου αναγκαίου για την επιβίωσή του στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι καταφέρνει να «ζει» αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια κατά τους θερινούς μήνες, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση για επαναφόρτιση, ενώ συγχρόνως μπορεί να εκτελεί διαδρομές μερικών χιλιομέτρων σε καθημερινή βάση. Η ακτίνα λειτουργίας του είναι της τάξεως των 20 χιλιομέτρων από τον σταθμό ελέγχου, ενώ μπορεί να μεταδώσει HDMI εικόνα με οπτικό zoom x100. Το THERON μπορεί να μεταφέρει πυροσβεστήρα 3 κιλών και να τον χρησιμοποιήσει για μικρές εστίες.
Περιγράψτε μας τη χρήση του και τον ρόλο του
Ο ρόλος του είναι να δρα «πολλαπλασιαστικά». Δηλαδή να επιτρέπει σε έναν χειριστή να βρίσκεται και να περιπολεί συγχρόνως σε πολλά σημεία μιας περιοχής ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ενός Εθνικού Δρυμού. Σε αντίθεση με τα εναέρια drones, τα οποία χρειάζονται ανθρώπινη υποστήριξη, το όχημα μπορεί να επιχειρεί στην περιοχή επ’ αόριστο, δεδομένου ότι φορτίζει τις μπαταρίες του από τον ήλιο. Εξάλλου η παρουσία του στην περιοχή δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, γεγονός το οποίο δρα αποτρεπτικά για εμπρησμούς στη ζώνη επιτήρησης. Όπως όλοι γνωρίζουμε η αποτροπή είναι η καλύτερη μέθοδος αποφυγής εμπρησμών, συνεπώς η προτεινόμενη τεχνολογία έχει σκοπό να αποθαρρύνει τέτοιες ενέργειες. Επιπροσθέτως, το όχημα δεν επηρεάζεται από ισχυρούς ανέμους, (σε αντίθεση με τα drones), και μπορεί να μεταφέρει ένα μικρό πυροσβεστικό φορτίο για να αντιμετωπίσει τυχόν εστία φωτιάς στο ξεκίνημά της.
Πως σκέφτεστε την επιχειρησιακή του δράση;
Ένας αριθμός από οχήματα THERON αναπτύσσεται στην περιοχή ενδιαφέροντος, με κάθε όχημα να εκτελεί συγκεκριμένες περιπολίες σε όλο το 24ωρο. Ο κεντρικός σταθμός ελέγχου μπορεί να βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται επόπτευση μεγάλων δασικών περιοχών, με πολλαπλασιαστικό όφελος για το ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή απασχολείται ένας χειριστής επιβλέποντας τα εισερχόμενα δεδομένα από πολλά οχήματα και επιπλέον απασχολείται λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό για περιπολίες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε φύλαξη περιοχών που έχει γίνει κατάσβεση και η επιτήρησή τους είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή αναζωπύρωσης κατά τα επόμενα 24ωρα, ώστε να ξεκουραστεί το προσωπικό ή να μπορεί να επέμβει σε άλλο μέτωπο.
Naftemporiki.gr