Εντυπωσιακό παλαιοντολογικό εύρημα |
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Systematic Palaeontology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους ελασμόσαυρου που πιθανώς ανήκει και σε μια άγνωστη μέχρι σήμερα οικογένεια αυτών των αρχαίων θαλάσσιων τεράτων.
Ο ελασμόσαυρος ήταν υδρόβιο ερπετό του γένους των πλησιόσαυρων και διέσχιζε τις θάλασσες πριν περίπου 83.6-72.1 εκατομμύρια χρόνια κατά την διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου. Βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ο ασυνήθιστα μακρύς λαιμός (με μέχρι και 76 σπόνδυλους) που μαζί με το κεφάλι αποτελούσε το μισό κομμάτι του σώματός του, το οποίο συνολικά μπορεί να έφτανε ακόμη και 13 μέτρα σε μήκος. To κεφάλι του είχε μικρό μέγεθος και τριγωνικό σχήμα, ενώ τα σαγόνια του είχαν λεία και αιχμηρά δόντια. Τα πτερύγια τους έμοιαζαν με κουπιά κάτι που εκτιμάται ότι πρόσφερε ευελιξία κάτω από το νερό.
Ξεχωριστό εύρημα
Το νέο είδος ονομάστηκε Marambionectes molinai και κολυμπούσε στους ωκεανούς της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθώματα του ανακτήθηκαν στο νησί Marambio της Ανταρκτικής το 2018 και χρειάστηκαν έξι χρόνια για να γίνει η ταυτοποίηση τους.
«Τα απολιθώματα του Marambionectes molinai περιλαμβάνουν τον κορμό και μέρος της ουράς, τα άκρα, το λαιμό και το κρανίο, καθώς και πέτρες στομάχου που ονομάζονται γαστρόλιθοι, που πιθανώς χρησιμοποιούνται για τη πέψη των τροφών. Καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε όχι μόνο ότι πρόκειται για ένα νέο είδος αλλά ότι έχει επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας επέτρεψαν να το καταγράψουμε ως μια μορφή μετάβασης μεταξύ δύο ομάδων ελασμόσαυρων που κατοικούσαν στο νότιο ημισφαίριο, δίνοντας φως στην εξελικτική διαδικασία και τη σύνδεση ανάμεσα σε άλλα είδη που βρέθηκαν στη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Χοσέ Ο΄Γκόρμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr